♦ Acţiunile bancare la Bursa de Valori Bucureşti sunt subevaluate cu până la jumătate faţă de cele ale giganţilor bancari de pe Wall Street şi sub media sectorului bancar european prin prisma raportului dintre capitalizare şi profit net, ceea ce arată potenţial de creştere în perioada următoare, spun brokerii consultaţi de ZF.
Astfel, acţiunile Băncii Transilvania (simbol bursier TLV), cea mai mare instituţie de credit din România, se tranzacţionează la un raport price-to-earnings (P/E) de 5,5 ori, cele ale BRD – Groupe Société Générale (BRD) de 8,4 ori, iar ale Patria Bank (PBK) de 6,86 ori. Spre comparaţie, marile acţiuni bancare americane JPMorgan şi Goldman Sachs se tranzacţionează la de 11 ori şi 13 ori, în timp ce media europeană este de şapte ori, potrivit datelor centralizate de ZF.
Asta arată o subevaluare, dar şi o posibilă penalizare a investitorilor pe fondul tensiunilor politice din România din ultima perioadă şi al condiţiilor fragile din economie. „Din punctul de vedere al indicatorului P/E, acţiunile băncilor româneşti se tranzacţionează la multipli sub valoarea medie a P/E de 7,3 (conform UBS). Posibil ca această subevaluare să fie determinată şi de riscul de ţară la care sunt expuse băncile noastre. De asemenea, provocările din acest an la care ar putea fi expusă economia românească pot avea un impact şi asupra activităţii băncilor. Se va vedea mai clar acest lucru în bugetele de venituri şi cheltuieli care vor fi propuse de administratori spre aprobare la adunările generale de bilanţ“, spune Marcel Murgoci, broker al Estinvest.
Banca Transilvania a raportat pentru 2024 un profit net consolidat de 4,7 mld. lei, în creştere de la 3 mld. lei în anul precedent, evoluţie care include şi tranzacţia OTP Bank România (câştig din achiziţii de
816 mil. lei). Activele grupului au urcat la 207 mld. lei, de la 169 mld. lei. „Deşi acţiunile TLV s-au apreciat în ultimul an, vedem că acestea se menţin la o evaluare atractivă în comparaţie cu companiile din sector. Acest fapt poate fi pus pe fondul rezultatelor foarte bune raportate pentru anul 2024, unde şi achiziţia OTP a avut o contribuţie importantă“, spune Radu Cojoc, broker al Goldring.