Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Bento cresc cu 8% după ce compania şi-a bugetat un profit net de 9,3 mil. lei în 2023, în creştere cu 65% comparativ cu 2021, la venituri de 46,7 mil. lei, plus 32%

Vlad Bodea, membru în CA şi Radu Scarlat, preşedintele CA

Vlad Bodea, membru în CA şi Radu Scarlat, preşedintele CA

Autor: Cristina Bellu

28.03.2023, 10:17 350

Compania antreprenorială românească Bento - Intellectually Curious (simbol bursier BENTO), listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, specializată în dezvoltarea şi implementarea de soluţii software şi furnizarea de servicii de infrastructură IT şi cloud, vizează venituri operaţionale de 46,7 mil. lei în 2023, o creştere cu 32% faţă de anul precedent, şi un profit net de 9,3 milioane de lei, plus 65% an/an. 

În paralel, EBITDA (câştiguri înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare) este preconizat să ajungă la 11,8 mil. lei, o majorare cu 70%. În urma publicării estimării de buget de venituri şi cheltuieli, acţiunile BENTO s-au apreciat în şedinţa de luni, 28 martie, cu 9%, pe fondul unor tranzacţii de 340.000 de lei, conform datelor BVB. Compania are în vedere creşterea numărului de clienţi noi şi a contractelor recurente, continuarea dezvoltării produselor proprii, precum şi consolidarea parteneriatelor cu jucători globali din domeniu. 

„Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2023 este planificat în mod prudent, luând în considerare cu preponderenţă proiecte pe care le avem deja în execuţie. Avem însă în pipeline şi alte proiecte, care pot influenţa bugetul în sens pozitiv, dar preferăm să supunem aprobării de către acţionari un buget, pe care suntem siguri că îl putem realiza”, spune Radu Scarlat, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bento. 

Bento estimează că un rol important în rezultatul preconizat pentru 2023 îl va avea proiectul de finanţare câştigat în cadrul Programului Operaţional Competitivitate (POC 2014-2020), care are o valoare totală de 25 milioane de lei, dintre care 15 milioane de lei reprezintă fonduri nerambursabile. Acest proiect va contribui cu aproximativ 14,7 milioane de lei, ca venituri din producţia de imobilizări necorporale, la veniturile operaţionale aferente anului 2023. Totodată, execuţia contractului cu Distribuţie Energie Electrică România (DEER), în care compania implementează soluţia proprie Bento FSM, joacă, de asemenea, un rol important în atingerea rezultatelor estimate pentru 2023. 

Bugetul de venituri şi cheltuieli vizat pentru anul 2023 este superior celui prezentat de către conducerea companiei în memorandumul aferent listării pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti în martie 2022. Astfel, la nivel de venituri operaţionale pentru 2023 este avută în vedere o creştere cu 46% faţă de veniturile estimate în memorandumul de listare, o majorare cu 65% la nivel EBITDA şi o apreciere cu 58% a profitului net. „2023 este un an deosebit de dinamic pentru Bento, un an în care vedem deja rezultatele eforturilor de dezvoltare începute în urma listării la bursă, un an în care demarăm o nouă serie de proiecte de organizare dar mai ales anul în care punem bazele unor parteneriate strategice menite să asigure o creştere stabilă a afacerii. 

De asemenea, continuăm să capitalizăm pe unul dintre cei mai importanţi diferenţiatori ai noştri, expertiza operaţională, care stă atât la baza produselor software, cât şi a serviciilor IT pe care le livrăm”, explică Vlad Bodea, Membru în Consiliul de Administraţie, cofondator Bento. În 2022, Bento a înregistrat venituri operaţionale de 35,4 milioane de lei, o creştere cu 26% faţă de 2021 şi un profit net de 5,6 milioane de lei, o creştere în linie cu veniturile, de 23%. 

Compania este listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti din data de 16 martie 2022, fiind una dintre puţinele companii de tehnologie din România care dezvoltă produse software proprii. Produsele şi soluţiile furnizate de Bento sunt utilizate de companii locale şi internaţionale care activează în domenii diverse, precum utilităţi (energie, apă, petrol şi gaze), agricultură, inginerie industrială, media, FMCG, asigurări, producţie de alimente. De la începutul anului, acţiunile BENTO au un avans de 42,1%, pe tranzacţii de 2 mil. lei, emitentul având o valoare bursieră de 64,2 mil. lel, arată datele BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO