Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile BRD au recuperat scăderile din ultimele şase luni

Acţiunile BRD au recuperat scăderile din ultimele şase...
22.01.2015, 00:04 464

Titlurile BRD SocGen, a doua bancă din sistem după active, au sărit de pragul de 9,4 lei/unitate în şedinţa de miercuri, 21 ianuarie, cotaţie nemaiatinsă din vara anului trecut, investitorii revenind la sentimente mai bune faţă de acţiunile băncii.

La cotaţia de 9,4 lei/titlu, banca are un avans de 7,4% faţă de începutul anului, după ce anul trecut acţiunile BRD au raportat un minus de 3%. Celelalte acţiuni bancare au debutat în 2015 cu evoluţii diferite: titlurile Banca Transilvania au crescut cu peste 4,2%, în timp ce acţiunile Băncii Comerciale Carpatica au scăzut cu circa 4%.

WikiZF: Profilul companiei BRD

Scăderea acţiunilor BRD a fost alimentată anul trecut şi de vânzările făcute de SIF-uri, care au primit acţiunile la privatizarea băncii şi au devenit astfel printre cei mai importanţi acţionari minoritari. SIF-urile au vândut din acţiunile BRD şi au cumpărat acţiuni la Banca Transilvania, care au crescut cu circa 20% anul trecut şi graţie rezultatelor financiare peste aşteptări.

Marea aşteptare a investitorilor în acţiunile BRD este publicarea rezultatelor financiare pe 2014, eveniment care va avea loc pe 12 februarie. Banca şi-a bugetat revenirea pe profit în 2014 după doi ani consecutiv de pierderi. Din 2012, banca nu a mai distribuit dividende, astfel că revenirea pe profit ar putea reactiva distribuţia de dividende.

După primele nouă luni din anul 2014, BRD a raportat un profit net de 20 mil. lei, în scădere cu aproximativ 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile unor provizioane suplimentare în trimestrul al treilea pentru clienţii în insolvenţă. Rezultatul la nouă luni a luat prin surprindere investitorii, în condiţiile în care după primul semestru din 2014 banca a înregistrat un profit de 123 milioane de lei, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, indicatori care au alimentat speranţele investitorilor că banca îşi va continua creşterea rezultatelor şi în ce-a dea doua jumătate a anului.

În 2013, BRD a încheiat anul cu o pierdere netă de 385 mil. lei din cauza efortul de curăţare a portofoliului de credite neperformante şi a volumului foarte redus de credite noi. Acesta a fost al doilea an consecutiv când  BRD a avut  pierderi, în 2012 banca înregistrând un rezultat negativ de 332 mil. lei. Sistemul bancar în ansmablu a avut la finalul anului 2013 un profit cumulat de 497 milioane de lei, în condiţiile în care 23 de bănci au avut profit, iar 17 pierdere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO