Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile BRD au urcat cu 3,7% pe finalul şedinţei, ducând piaţa pe o creştere nesemnificativă

Acţiunile BRD au urcat cu 3,7% pe finalul şedinţei, ducând piaţa pe o creştere nesemnificativă

Foto: Octav Ganea

Autor: Stefan Musgociu

25.11.2011, 17:45 347

Acţiunile BRD (BRD) au urcat cu 3,7% chiar pe finalul şedinţei, ducând piaţa pe o creştere nesemnificativă, de 0,07%, după nouă sesiuni consecutive de scădere în care indicele general BET-C a coborât cu 7%.

Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele BET-C este cu aproape 17% mai jos.

Cotaţiile acţiunilor SIF-urilor au înregistrat scăderi de până la 12,5%, după ce săptămâna trecută au crescut cu până la 17,4%. Corecţiile din această săptămână au fost influenţate în principal de amânarea dezbaterilor din plenul Camerei Deputaţilor asupra proiectului legislativ pentru creşterea pragului de deţinere de la 1% la 5% din acţiuni.

În prima oră a şedinţei de vineri piaţa a urcat cu până la 2%, recuperând o parte din scăderile din precedentele opt sesiuni, însă ulterior cotaţiile celor mai multe acţiuni au început să scadă.

Volumele de tranzacţionare au continuat, însă, să fie foarte reduse în cazul celor mai multe titluri.

"Cu tot ce se întâmplă pe plan extern, cu reduceri de ratinguri, trendul se prefigurează urât. În plus, acum pe plan intern au mai apărut şi tot felul de voci despre creditarea băncilor austriece în România. Toate aceste lucruri îi determină pe investitori să aştepte şi să fie foarte prudenţi la tranzacţionare şi astfel asistăm la reducerea rulajelor. Cred că cei care mai cumpără acum o fac pentru termen lung, acumulează la companii care au dat şi cel mai probabil vor continua să acorde dividende, care activează în sectoare care sunt considerate defensive, precum utilităţi, alimentaţie, pharma", a declarat pentru MEDIAFAX directorul Departamentului Clienţi al SSIF Broker, Adrian Ceucă.

Titlurile BRD au urcat cu 3,69%, susţinute de unele ordine de cumpărare plasate în piaţă chiar la închiderea şedinţei, însă care au vizat volume reduse. Operaţiunile cu acţiuni BRD au cumulat 355.000 de lei. Ultimul transfer a fost efectuat la 10,68 lei.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere nesemnificativă, cu 0,08%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,49% sub închiderea de joi.

Acţiunile celor cinci SIF-uri au dus indicele BET-FI cu 0,3% sub nivelul de la finalul şedinţei precedente. Indicele include şi titlurile Fondului Proprietatea, care, însă, sunt suspendate vineri de la tranzacţionare, pentru AGA.

"Povestea cu pragul la SIF-uri poate că ar mai avea unele efecte pe piaţă, însă deja după amânarea dezbaterilor în această săptămână nu prea se mai agită nici speculatorii. Problema creşterii pragului de deţinere a fost de prea multe ori pusă pe tapet şi acum majoritatea investitorilor aşteaptă să vadă ce se va întâmpla. Poate doar dacă se va aproba în plen vom mai vedea unele mişcări în preţuri", a afirmat Ceucă.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 0,13%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP.

Rulajul pieţei acţiunilor, de doar 9,1 milioane lei (2 milioane euro), a fost de peste două ori mai redus decât valoarea cumulată a transferurilor din şedinţa precedentă, de 22,5 milioane lei (5,1 milioane euro).

O lichiditate mai redusă decât cea de vineri a fost înregistrată la 20 mai, când operaţiunile au cumulat aproape 5,6 milioane lei (1,3 milioane euro).

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) s-au clasat pe prima poziţie în topul lichidităţii, cu transferuri de 2 milioane lei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste acţiuni a fost realizată la 0,54 lei, preţ în scădere cu 0,94%.

Pe piaţa produselor structurate, investitorii au realizat operaţiuni de aproape 3 milioane lei (685.000 de euro), astfel că lichiditatea totală a BVB a fost de 12,1 milioane lei (2,7 milioane euro). Rulajul este de peste două ori sub valoarea din şedinţa anterioară, de 26,2 milioane lei (6 milioane euro).

Piaţa Rasdaq a înregistrat o lichiditate de 2,5 milioane lei, sumă cu mult peste rulajul de joi, de doar 170.000 de lei.

Lichiditatea a fost asigurată în principal de un deal cu 42,92% din acţiunile firmei Utalim Slatina (UTOL), de 1,9 milioane lei. Operaţiunea a fost realizată la 7,94 lei, preţ cu 0,75% sub şedinţa precedentă.

Acţiunile Avicola Braşov (AVLE) au urcat accelerat, de la 0,92 lei la 2,9 lei, după anunţul de joi cu privire la lansarea unei oferte de preluare a firmei de către omul de afaceri Ioan Popa.

Acesta deţine în prezent aproape 75% din titlurile Avicola şi propune celorlalţi acţionari un preţ de 2,97 lei/titlu, pentru a le cumpăra acţiunile.

Investitorii au realizat vineri tranzacţii de 474.000 de lei cu titlurile Avicola Braşov.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 1,3%, susţinute de deschiderea pe verde a pieţelor din SUA. Anterior, bursele mature din Europa au fost pe scădere de cel mult 0,8%. Recuperarea vine însă după opt şedinţe consecutive de scădere.

Majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est coborau cu până la 3,6%. Cea mai severă corecţie era consemnată de piaţa din Budapesta, şi era determinată de reducerea ratingului obligaţiunilor guvernamentale ale Ungariei cu o treaptă, la "Ba1", în categoria "junk".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO