Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Electrica au atins noi maxime de la listare

Acţiunile Electrica au atins noi maxime de la listare

Autor: Ioana Tudor

08.09.2014, 00:04 681
Acţiunile grupului de distribuţie Electrica (simbol bursier EL) au închis sesiunea bursieră de vineri la preţul de 12,17 lei pe titlu, un nou prag record, după ce au avansat cu 0,41% pe o piaţă în scădere şi cu lichiditate redusă.

Astfel, cotaţia de vineri a fost cu 8% peste pre­ţul de 11,25 lei/unitate de la listare, pe 4 iulie, iar ca­pitalizarea bursieră a companiei a crescut la 4,21 milioane de lei, de la 3,89 milioane de lei.

Pe par­cursul şe­din­ţei de vineri, titlurile Elec­trica au atins ma­ximul istoric de 12,2 lei/uni­tate, iar tran­s­fe­rurile cu titlu­rile com­paniei au asi­gurat o treime din rulajul total cu acţiuni de pe bursă, de 16,1 mil. lei. Bursa de la Bu­cureşti a încheiat şe­din­ţa de vineri pe roşu, cu indicele de referinţă BET, al celor mai lichide zece acţiuni, în scădere cu 0,13%. Acţiunile Electrica au depăşit pentru prima dată preţul de la listare pe 27 august, când au închis şedinţa de tranzacţionare la cotaţia de 11,32 lei/unitate şi, cu o singură excepţie, au continuat să crească în toate şedinţele bursiere care au urmat.

Interesul crescut al investitorilor pentru Electrica vine după ce compania a făcut publică lista de candidaţi pentru un loc în consiliul de administraţie. De viitorii cinci administratori ai Electrica ar putea depinde achiziţia de către companie a unuia sau a mai multor unităţi de distribuţie de energie scoase la vânzare de grupul italian Enel, care a anunţat că se retrage din România.

Componenţa viitoarei conduceri a Electrica se va decide în AGA pe 22 septembrie. Totodată, titlurile Electrica ar putea fi incluse în indicele MSCI 100 al pieţelor de frontieră în luna noiembrie, ceea ce va creşte vizibilitatea ac­ţiu­nilor companiei.

În prezent, în indicele MSCI 100 sunt incluse doar cinci companii româneşti, res­pectiv Banca Transilvania (TLV), BRD SocGen (BRD), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG) şi Transgaz (TGN).

Electrica este deţinută în proporţie de 48,7% de statul român prin intermediul Ministerului Eco­nomiei. Un pachet de 10,16% din acţiunile dis­tri­buitorului de electricitate este deţinut de banca ame­ricană BNY Mellon sub formă de GDR-uri tran­zacţionate la bursa de la Londra. În acţio­nariatul Electrica se află şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu 8,65% din capitalul social.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO