Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Electrica au coborât sub preţul de listare de 11 lei, într-o piaţă în scădere

Acţiunile Electrica au coborât sub preţul de listare...

Autor: Vlad Popescu

10.07.2014, 15:31 1730

Acţiunile Electrica, listate vineri pe bursă, au stagnat în prima parte a şedinţei de joi la preţul de listare de 11 lei.

La ora 13:56 a fost înregistrată prima tranzacţie sub acest prag, la 10,99 lei, iar cotaţia minimă afişată în sistemul bursei este de 10,98 lei. Cotaţiile au revenit rapid la 11 lei/acţiune. La ora 13:56 s-au făcut 9 tranzacţii la 10,99 lei/acţiune, iar până la 14:00 preţul a revenit la nivelul de la listare.

Ulterior, la ora 14:04, ordinele de vânzare au adus preţul acţiunilor Electrica la 10,98 lei, iar la 14:43 cotaţiile au ajuns la 10,95 lei.

Acţiunile Electrica sunt în mecanismul de stabilizare, prin care unii brokeri din consorţiul care a intermediat listarea companiei pot interveni în piaţă cumpărând acţiuni sau certificate globale de depozit (GDR-uri) cu o parte din banii atraşi în ofertă, pentru a opri scăderea preţului.

Perioada de stabilizare se va încheia la 1 august, iar managerii pentru stabilizare sunt Raiffeisen Bank (pentru acţiuni) şi Citigroup (pentru GDR-urile denominate în dolari, listate pe bursa de la Londra).

Acţiunile Erste Bank (EBS) au coborât cu 5,91% până la jumătatea zilei, continuând declinul abrupt după o zi de respiro datorată probabil cumpărătorilor atraşi de preţul depreciat al titlurilor băncii austriece.

Titlurile Erste au recuperat miercuri 1,6% din valoare, după ce au scăzut cu aproximativ 21% de vineri până marţi. Instituţia de credit a anunţat vineri că anticipează pentru acest an creşterea costurilor de risc de la un nivel estimat anterior la 1,7 miliarde de euro la 2,4 miliarde de euro, din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria şi România, ceea ce va alimenta o pierdere netă de 1,4-1,6 miliarde de euro.

Acţiunile BRD (BRD) au coborât cu 2,21% joi, la 8,85 lei, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) au scăzut cu 1,72%, la 1,71 lei.

Indicele de referinţă BET Plus a scăzut cu 0,63% până la ora 14:00, iar indicele BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, a coborât cu 0,77%.

BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.

Marea majoritate a acţiunilor lichide afişează scăderi la jumătatea şedinţei. Indicele BET-NG, al acţiunilor din sectorul energiei, a coborât cu 0,11%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 1,29%.

Investitorii au tranzacţionat în prima parte a zilei pe BVB acţiuni de 35,4 milioane lei (8 milioane euro), rulaj care se menţine aproape de volumele medii din ultima perioadă.

Lichiditatea a fost sprijinită şi de tranzacţii deal cu acţiuni Transelectrica (1,68 milioane lei) şi BRD (1,05 milioane lei).

Titlurile Transelectrica (TEL) au scăzut cu 0,97% până la jumătatea şedinţei, la 21,49 lei. Fondul Proprietatea a anunţat, miercuri, finalizarea unui plasament privat prin care a vândut, pe bursă, participaţia deţinută la compania de stat, de 13,5% din acţiuni. FP a atras astfel 212,74 milioane lei, la un preţ de 21,5 lei/acţiune.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,95%, iar indicele extins BET-BK cu 1,29%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Bursele vest-europene sunt în scădere pentru cea de-a cincea şedinţă consecutiv, trase în jos de acţiunile băncilor, care au coborât joi la cel mai redus nivel din acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO