Acţiunile producătorului de transformatoare Electroputere Craiova (EPT) au raportat o creştere de 93% în ultima săptămână, fiind cel mai profitabil plasament de pe bursă. În acelaşi interval, indicele BET, principala referinţă a pieţei de capital ce include cele mai lichide zece acţiuni, s-a apreciat cu circa 4%.
Titlurile Electroputere sunt puţin lichide, cu tranzacţii medii zilnice de sub 2.000 de lei în acest an, în condiţiile în care capitalizarea bursieră a companiei este de 51 milioane de lei. Avansul acţiunilor EPT a fost susţinut de achiziţiile făcute de directorul general al companiei, Osama al Halabi.
Compania a încheiat anul 2015 cu pierderi de 14 milioane de lei, de peste două ori mai mici decât pierderile din 2014. La începutul anului trecut, compania şi-a propus să revină pe profit, după mai mult de 10 ani pe pierdere. Câştigul scontat era de doar 6.000 euro (26.700 lei), iar vânzările ar fi urmat să crească de la 132,6 mil. lei la 209 mil. lei, potrivit bugetului. Compania este controlată de grupul saudit Al-Arrab Contracting Company. Vânzările către Arabia Saudită deţineau o pondere de 38% din total, potrivit raportărilor detaliate pe anul 2014.
În 2007, Electroputere a fost cumpărată de firma saudită Al-Arrab Contracting Company Limited, care a ajuns să controleze 95,5% din capitalul social. După cinci ani de la preluarea de către arabi, compania craioveană a renunţat la producţia de locomotive, divizia fiind cumpărată de omul de afaceri Gruia Stoica, care deţine operatorul feroviar de transport marfă Grup Feroviar Român (GFR). Uzina din Craiova a rămas cu două divizii de producţie, respectiv maşini electrice rotative şi transformatoare de putere, şi o divizie de servicii generale.