Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Erste au ajuns printre cele mai tranzacţionate pe bursa de la Bucureşti

AFP/Mediafax Foto

Autor: Andrei Chirileasa

04.06.2013, 21:46 600

Acţiunile grupului austriac Erste (simbol bursier EBS), acţionarul majoritar al BCR, cea mai mare bancă locală, au fost în ultimele două luni printre cele mai tranzacţionate titluri de pe bursa de la Bucureşti, cu un rulaj de 122 mil. lei.

Astfel, Erste a urcat pe locul al treilea în topul tranzacţiilor de pe bursă, după Fondul Proprietatea (FP) care are un program amplu de răscumpărări de acţiuni proprii, şi Petrom, care a avut la finalul lunii mai cea mai mare tranzacţie din ultimii ani, adică vânzarea unui pachet de 1,1% din acţiuni de către Fondul Pro­prietatea.

Erste a depăşit însă la rulaje SIF-urile, BRD şi Banca Transilvania (TLV), care sunt printre cele mai tranzacţionate acţiuni locale.

Explicaţia cea mai probabilă pentru tranzacţiile mari cu acţiuni Erste sunt vânzările SIF-urilor, care au nevoie de lichidităţi în această perioadă pentru plata dividendelor către ac­ţionari şi pentru alte investiţii pe bursă. SIF Transilvania, de exemplu, avea lichidităţi de 42,5 milioane de lei la finalul lunii martie şi are de plătit dividende de 191 mil. lei. Şi anul trecut SIF-urile au vândut pachete semnifi­cative de acţiuni Erste.

Majoritatea tranzacţiilor cu acţiuni Erste sunt realizate prin intermediul BCR, care este market-maker pentru aceste titluri. Graţie acestor tranzacţii, BCR a urcat pe locul patru în topul brokerilor în luna mai.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 05.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO