Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile europene încep să scadă după ce un investitor necunoscut a vândut o parte semnificativă din Deutsche Bank şi Commerzbank. Evoluţie negativă şi la Bursa de Valori Bucureşti

La Frankfurt, indicele bursier DAX 30 scădea cu 1,1% la ora 13:15, continuând astfel trendul de volatilitate din ultimele luni

La Frankfurt, indicele bursier DAX 30 scădea cu 1,1% la ora 13:15, continuând astfel trendul de volatilitate din ultimele luni

Autor: Eduard Ivanovici

12.04.2022, 13:29 16540

UPDATE ora 15:30 -- Acţiunile Deutsche Bank şi Commerzbank scad cu 8,3%, respectiv 7,5%. DAX se depreciază cu 0,8%, iar BET este pe minus cu 0,56%.

 

Bursele europene înregistrau scăderi considerabile în după-amiaza zilei de marţi, 12 aprilie, într-o perioadă în care investitorii internaţionali urmăresc cu atenţie scăderile din sectorul bancar şi aşteaptă următoarele declaraţii ale Rezervei Federale din Statele Unite.

Indicele paneuropean Stoxx 600 afişa un declin de 0,5% la 13:15, ora României, în timp de DAX 30 se deprecia cu 1,1% pe bursa din Frankfurt, sectorul bancar fiind la un moment dat pe minus cu 2,3%, arată datele MarketWatch.

La Londra, FTSE 100 scădea cu 0,4%, iar CAC 40 din Paris înregistra un minus de 0,8%.

Luni, un investitor misterios a vândut 116 milioane de acţiuni la Deutsche Bank şi 72,5 milioane de acţiuni la Commerzbank, participaţii ce reprezintă peste 5% din cele mai mari două bănci din Germania, conform CNBC.

Deutsche Bank suferea un declin de 8,5% la ora menţionată mai sus, iar Commerzbank scădea cu 8%. Totuşi, Deutsche a declarat că rămâne „încrezătoare în strategia noastră”.

Trendul descendent la nivel european poate fi observat şi în dinamica Bursei de Valori Bucureşti, unde indicele BET se deprecia cu 0,7%. De altfel, Banca Transilvania şi BRD – Groupe Société Générale înregistrau unele dintre cele mai mari scăderi din BET, 1,2%, respectiv 0,85%.

În acest sens, Nigel Bolton, co-director de investiţii la BlackRock, cel mai mare manager de active din lume, consideră că pieţele trebuie să se concentreze asupra marilor fluxuri de investitori.

„Dacă te uiţi la pieţele de capital în acest moment, există o mulţime de zone atractive, în special de-a lungul băncilor europene, care se prezintă acum incredibil de ieftine. Într-un mediu în care începem să vedem majorarea ratelor dobânzilor şi cât timp nu vom intra în recesiune într-un an sau doi, băncile pot fi destul de atractive”, spune Bolton.

În Europa, investitorii continuă să monitorizeze evoluţia războiului din Ucraina, care a generat volatilitate în pieţele dedicate mărfurilor şi, în consecinţă, pe pieţele de acţiuni.

De asemenea, oficialii Băncii Centrale Europene se vor întâlni joi în Frankfurt pentru a discuta următoarea decizie de politică monetară, confruntându-se cu sarcina de a evalua preţurile de consum tot mai mari şi presiunea exercitată de conflictul ruso-ucrainean.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO