Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile europene, minus 2,75% prin prisma indicelui Stoxx 600. Scăderi de 2,8% la Londra, 3,5% la Frankfurt şi Paris, 4% la Milano

În medie, scăderile ajung la 1,75% şi 2,4% în Asia, respectiv Europa

În medie, scăderile ajung la 1,75% şi 2,4% în Asia, respectiv Europa

Autor: Eduard Ivanovici

04.03.2022, 11:39 113

Pieţele internaţionale continuă să reacţioneze negativ la cele mai recente evenimente din conflictul armat ruso-ucrainean, înregistrându-se puternice scăderi pe principalele burse din Europa şi Asia.

Stoxx 600, indice care monitorizează activitatea unor companii din economii precum Norvegia, Belgia, Austria şi Germania, se deprecia la 11:40, ora României, cu 2,75%, potrivit MarketWatch.

La Londra şi Frankfurt, indicii FTSE 100 şi DAX 30 afişau scăderi de 2,8%%, respectiv 3,45%, iar CAC 40 din Paris înregistra un minus de 3,5%. FTSE MIB, indicele bursei milaneze, şi IBEX 35 din Madrid raportau declinuri de 4%, respectiv 2,5%.

În Asia, unde şedinţele de tranzacţionare au început deja de câteva ore, indicii Nikkei 225 din Japonia şi Hang Seng din Hong Kong erau pe minus cu 2,3%, respectiv 2,5%. Indicele Asia Dow scădea cu 1,75%.

În Statele Unite, Wall Street-ul a scăzut ieri, în medie, cu 0,8% prin prisma principalilor trei indici. Contractele futures pe Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq se depreciau la ora redactării ştirii cu 0,7%-0,8%.

Dinamica bursei internaţionale este definită în această perioadă de escaladarea războiului de la nord de graniţă, dintre Ucraina şi Rusia, la care se adaugă estimările privind schmbările de politică monetară ale marilor bănci centrale.

În cursul nopţii dinspre joi spre vineri, un bombardament rusesc lansat asupra staţiei nucleare Zaporijjea a provocat un incendiu la una dintre clădirile centralei. Staţia nu a fost afectată, însă, iniţial, autorităţile se temeau că focul s-ar putea extinde. Ulterior, autorităţile din Ucraina au anunţat că centrala nucleară - de altfel, cea mai mare din Europa - a fost ocupată de forţele ruseşti.

Joi seara, ministrul Forţelor Armate din Franţa, Florence Parly, a declarat că pavilionul Charles-de-Gaulle a fost poziţionat într-o zonă din estul Mării Mediterane într-o misiune de „descurajare” a Federaţiei Ruse.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO