Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile europene, scădere de 1,4% după cea mai recentă şedinţă a Rezervei Federale, care a adus o majorare de 0,75% a dobânzii de referinţă. Declinuri pe toate bursele majore din vestul continentului. La Bucureşti, BET are minus 0,4%

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

22.09.2022, 10:54 342

Indicele paneuropean Stoxx 600, care urmăreşte activitatea a 600 de companii din economii precum Franţa, Elveţia, Norvegia, Suedia şi Regatul Unit, scădea cu 1,4% la începutul şedinţei de tranzacţionare de astăzi, 22 septembrie, conform MarketWatch.

La Frankfurt, DAX 30 se deprecia cu 1,3%, în timp ce FTSE 100 din Londra şi indicele parizian CAC 40 pierdeau 1%, respectiv 1,5%. FTSE MIB din Milano şi IBEX 35 din Madrid erau pe minus cu 1,1%. La Bucureşti, indicele BET cobora cu 0,4% la ora redactării ştirii, arată datele BVB.

Evoluţiile vin după ce Rezerva Federală a majorat miercuri ratele dobânzilor cu 75 de puncte procentuale pentru a treia oară la rând, ajungând astfel la un interval cuprins între 3% şi 3,25%, într-un nou efort de combatere a inflaţiei record din Statele Unite.

Banca centrală americană a adus dobânda de referinţă la cel mai ridicat nivel din 2008 şi intenţionează să ajungă în intervalul 4,25%  - 4,5% până la finele anului.

Cât timp inflaţia se menţine la nivelurile actuale, ratele dobânzilor trebuie să îşi continue creşterea, spune Isabel Schnabel, membră a board-ului Băncii Centrale Europene, chiar dacă zona euro se confruntă cu o potenţială perioadă de recesiune.

Tot astăzi, analiştii se aşteaptă ca Banca Angliei să majoreze dobânda-cheie de la 1,75% la 2,25%, cel mai ridicat nivel din 1989, scrie agenţia de ştiri Reuters.

De partea cealaltă a Atlanticului, contractele futures pe Dow Jones Industrial Average, S&P 500 şi Nasdaq Composite scădeau cu 0,2%, 0,4%, respectiv 0,6%, prefigurând o nouă şedinţă de scăderi pe Wall Street. Preţul barilului de petrol West Texas Intermediate creştea cu 0,5%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO