Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile europene şi-au revenit din şocul alegerilor din Franţa şi Grecia

Acţiunile europene şi-au revenit din şocul alegerilor din Franţa şi Grecia

Foto: AFP

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

07.05.2012, 16:49 305

Acţiunile marilor companii europene şi-au revenit din şocul alegerilor din Franţa şi Grecia, care le-a dus la începutul tranzacţiilor de luni la minimul ultimelor patru luni şi jumătate, la jumătatea şedinţei fiind cotate în creştere, relatează Reuters.

Cele mai mari partide din Grecia, Noua Democraţie, de orientare conservatoare, şi socialistul PASOK au obţinut un rezultat dezamăgitor în alegerile de duminică, iar principalul indice al bursei din Atena este în declin cu 6,79%.

Titlurile marilor băncilor elene sunt în continuare în scădere puternică, Alpha Bank cu 20,38%, EFG Eurobank cu 18,1%, Piraeus Bank cu 15,5%, iar National Bank of Greece cu 12,4%.

Impactul asupra celorlalte burse europene a fost de scurtă durată.

La ora 12:34 GMT, indicele Euro STOXX 50 al celor mai importante companii europene, este în urcare cu 0,2%, după ce la începutul şedinţei a atins minimul ultimelor patru luni şi jumătate.

"Pe termen scurt, contagiunea din Grecia este sub control. În prezent, investitorii nu sunt prea îngrijoraţi în legătură cu impactul situaţiei din Grecia asupra zonei euro. Până la urmă, nu contează chiar atât de mult, zona euro este mult mai mult decât Grecia", a declarat Peter Garnry, analist la Saxo Bank.

Garnry a arătat că piaţa a fost influenţată dimineaţă de şocul scăderii puternice a contaţiilor în Asia, din cauza datelor de vineri de pe piaţa americană a muncii. Piaţa şi-a revenit după ce investitorii au analizat declinul din Asia şi rezultatul alegerilor, revenirea fiind susţinută de creşterea uşoară a comenzilor industriale în Germania.

La Paris, indicele CAC40 a recuperat pierderile iniţiale şi este tranzacţionat în creştere cu 0,39%, investitorii anticipând că Hollande nu va face schimbări drastice de strategie economică.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt este în scădere cu 0,45%, dar IBEX 35 al bursei din Madrid creşte cu 1,5%.

Volumul tranzacţiilor este relativ scăzut, bursa din Londra fiind închisă pentru o sărbătoare naţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO