Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Evergrande se opresc din tranzacţionare: Gigantul chinez se pregăteşte să strângă cash printr-o vânzare parţială a diviziei de servicii imobiliare, în valoare de peste 5 miliarde de dolari

În ultimele şase luni, acţiunile Evergrande s-au prăbuşit cu peste 79%

În ultimele şase luni, acţiunile Evergrande s-au prăbuşit cu peste 79%

Autor: Eduard Ivanovici

04.10.2021, 10:45 14907

Dezvoltatorul imobiliar Evergrande se pregăteşte să vândă o parte din divizia de servicii de real estate a companiei. Este a doua vânzare de active în tot atâtea săptămâni, ţinând cont că gigantul chinez se chinuie să obţină cash într-o perioadă marcată de o gravă lipsă de lichiditate, notează CNBC.

Acţiunile Evergrande şi Evergrande Property Services s-au oprit din tranzacţionare luni dimineaţa. Într-un document trimis bursei din Hong Kong, Evergrande spune că a solicitat întreruperea proceselor de trading înainte de a face un anunţ cu privire la o „tranzacţie majoră”.

Evergrande Property Services a declarat că anunţul constituie „o potenţială ofertă generală pentru acţiunile companiei”.

De asemenea, dezvoltatorul chinez Hopson a suspendat tranzacţionarea acţiunilor, citând un anunţ iminent privind o „tranzacţie majoră” de achiziţionare a acţiunilor unei societăţi listate la Hong Kong, fără să ofere un nume în acest sens. Grupul media Global Times, deţinut de statul chinez, menţionează că Evergrande va vinde 51% din divizia de servicii imobiliare către Hopson pentru mai mult de 5 miliarde de dolari.

Săptămâna trecută, Evergrande a spus că intenţionează să vândă o participaţie de 1,5 miliarde de dolari la Shengjing Bank către o firmă de asset management a guvernului de la Beijing.

Datoriile de peste 300 de miliarde de dolari ale Evergrande au stârnit un val de temeri în rândurile investitorilor globali, care au avertizat că firma se poate îndrepta către un default în viitorul apropiat. Gigantul imobiliar nu a reuşit să plătească două dobânzi pentru obligaţiuni offshore, alimentând astfel fricile investitorilor de peste hotare. Până acum, compania a oferit puţine detalii în ceea ce priveşte respectivele plăţi.

Divizia de maşini electrice a Evergrande, care valora la un moment dat mai mult decât gigantul Ford, anulează listarea pe bursa din Shanghai

Mai mult, Evergrande se confruntă cu alt deadline – plata unor bonduri de 260 de milioane de dolari, emise de Jumbo Fortune Enterprises şi garantate de Evergrande, obligaţiunile ajungând astăzi la maturitate.

Neplata obligaţiunilor ar constitui un default şi ar pune presiune pe yuanul chinezesc, spune Vishnu Varathan, head of strategy al băncii japoneze Mizuho Bank.

Hang Seng, principalul indice al bursei din Hong Kong, a scăzut până la ora publicării ştirii cu aproape 2,5%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO