Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Fiat Chrysler scad cu 9% în ziua decesului lui Sergio Marchionne, omul care a salvat de la dispariţie cele două mărci legendare

Sergio Marchionne, 66 ani. A salvat sute de mii de locuri de muncă şi a oferit investitorilor un randament de 300% în doar patru ani

Sergio Marchionne, 66 ani. A salvat sute de mii de locuri de muncă şi a oferit investitorilor un randament de 300% în doar patru ani

Autor: Dan Grigore Ivan

26.07.2018, 00:04 465

Vestea morţii lui Sergio Marchionne, CEO al gigantului auto Fiat Chrysler, a dus la scăderea acţiunilor companiei pe care o fondase şi care a oferit investitorilor un randament de 300% în doar patru ani.

Omul care a repus pe picioare în timp record Fiat şi a salvat de la un faliment ce începea să pară iminent producătorul american Chrysler era văzut drept o persoană crucială în buna evoluţia a companiei, fiind echivalentul unui Steve Jobs în cultura Apple. Mai mult, datorită experienţei şi talentului de a negocia în medii politice volatile, era exact ceea ce tre­buia unei companii auto în realitatea de astăzi, marcată de pro­tecţionism şi mişcări bruşte de direcţie.

Marchionne plănuia iniţial să plece de la vârful Fiat Chrysler peste un an, urmând să rămână în poziţia de CEO al Ferrari până în 2021.

Reprezentanţii companiei anunţaseră însă de sâmbătă că legendarul lider auto se retrage de la conducerea Fiat Chrysler, pe motive de sănătate. Anunţul includea şi retragerea lui Marchione din funcţia de CEO al Ferrari, companie ce a ieşit în urmă cu doi ani din orbita Fiat.

De la listarea Ferrari, pregătită tot de Marchionne, şi până în prezent, randamentul oferit investitorilor este de 136%, într-un interval de mai puţin de patru ani.

Imigrant italian, ajuns în Canada ca adolescent, urmează cursurile de filosofie ale Universităţii din Toronto. Din 1983 ocupă mai multe posturi în zona de consultanţă fiscală, urmând apoi roluri de director financiar, vicepreşedinte sau CEO al unor grupuri europene, majoritatea localizate în Elveţia; 2004 a fost anul în care industria auto făcea cunoştiinţă cu italianul. Capodopera vieţii de business a lui Marchionne o reprezintă relansarea Fiat. Dintr-un brand în cădere, plin de datorii, italianul a reuşit ca în 2006, la doar doi ani după ce preluase conducerea companiei fondate de familia Agnelli, să readucă pe profit o companie ce nu mai fusese în această situaţie de peste cinci ani. Criza financiară ce a urmat a lovit în plin piaţa auto americană, cândva văzută drept un simbol al capitalismului de peste ocean.

Cu ajutorul guvernelor din America şi Canada, Marchionne s-a îmhămat la salvarea Chrysler în 2009, iar cinci ani mai târziu cele două companii, una europeană, alta americană, au fuzionat în Fiat Chrysler, listată pe bursa newyorkeză.

Fiat Chrysler a vândut 2 milioane de unităţi anul trecut în Statele Unite şi peste 4,7 milioane de unităţi la nivel global.

Valoarea de piaţă a companiei este de aproximativ 30 miliarde dolari. Fiat Chrysler a înregistrat vânzări de 133,2 miliarde dolari şi un profit de 4,21 miliarde dolari în 2017.

În portofoliul companiei se numără mărci precum Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati sau Ram Trucks.

Gigantul îşi pregăteşte în acest moment strategia pentru piaţa chineză, locul unde se vând peste 25 milioane de unităţi pe an. Totodată, trebuie să se concentreze mai puternic pe segmentele ce par să iasă din categoria de avangardă şi să intre în curând în mainstream, respectiv maşini autonome şi electrice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO