Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile finlandezilor de la Nokian Tyres, care pregătesc o invesiţie de 650 mil. euro în România, scad cu 11% pe Bursa de la Helsinki după ce compania raportează surprinzător pierderi în T4

Acţiunile finlandezilor de la Nokian Tyres, care...

Autor: Liviu Popescu

07.02.2023, 15:09 441

Cu 11% scad la ora redactării acestei ştiri acţiunile companiei finlandeze Nokian Tyres, listate la Helsinki, iar compania ajunge la o capitalizare de 1,4 mld. euro, din cauza unei pierderi operaţionale surprinzătoare anunţate de companie pentru T4/2022. Astfel acţiunile se tranzacţionează la 10 euro pe unitate, minimul din 20 decembrie 2022 încoace.

Compania a înregistrat o pierdere operaţională de 13,5 milioane de euro (14,45 milioane de dolari) în T4/2022, în scădere de la un profit de 53 de milioane de euro cu un an înainte, ratând prognoza medie a analiştilor pentru un profit de 22,1 milioane de euro. Vânzările nete au fost de 411,3 milioane de euro, comparativ cu 512,6 mil. euro în T4/2021. Pentru întreg anul 2022, Nokian a anunţat 1,8 mld. euro vânzări şi o pierdere operaţională de 116 mil. euro.

"Anul 2022 a fost unul excepţional şi plin de schimbări majore. Pe parcursul anului, am început să construim noul Nokian Tyres fără Rusia, am crescut producţia în Finlanda şi în SUA şi am lansat produse noi şi performante în segmentele noastre principale, făcând din portofoliul nostru de produse cel mai puternic de până acum. Am luat, de asemenea, decizia de a construi o nouă fabrică de anvelope pentru autoturisme în România, care va fi prima fabrică din lume cu emisii zero de CO2 din industria anvelopelor, precum şi decizia de a începe colaborarea cu producătorii de anvelope sub contract. Aceste acţiuni sunt extrem de importante în ceea ce priveşte capacitatea suplimentară şi creşterea noastră viitoare”, spune Jukka Moisio, preşedinte şi CEO.

În octombrie, producătorul de anvelope a fost de acord să îşi vândă fabrica din Rusia, unde producea 80% din anvelopele pentru autoturisme, din cauza invaziei Moscovei în Ucraina, dar nu a fost imediat capabil să îşi intensifice suficient producţia în altă parte, notează agenţia Thomson Reuters.

"Prima jumătate a anului va fi solicitantă, deoarece ne lipseşte oferta, dar ne aşteptăm ca volumele noastre să înceapă să se redreseze din nou începând cu a doua jumătate a anului 2023", a declarat directorul general Jukka Moisio într-un comunicat.

În noiembrie, Nokian a anunţat că intenţionează să investească 650 de milioane de euro într-o nouă fabrică de anvelope pentru autoturisme în România, pentru a înlocui o parte din producţia pierdută de la operaţiunile din Rusia.

Nokian a acceptat să îşi vândă operaţiunile din Rusia către producătorul local de petrol Tatneft PJSC pentru 400 de milioane de euro, deşi a existat o incertitudine substanţială cu privire la încheierea tranzacţiei.

În decembrie, compania a declarat că firma chineză Qingdao Sentury Tire va începe producţia de anvelope pentru Nokian în calitate de subcontractant, pentru a înlocui o parte din producţia pierdută din Rusia.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO