Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Flamingo au inviat, iar brokerii se lupta sa tina bursa pe plus

09.06.2008, 19:40 18

Bursa a inregistrat vineri o apreciere usoara dupa scaderile din sedintele precedente, pe fondul unei lichiditati in continuare scazute si al unui volum moderat.
Indicele celor mai lichide companii din piata, BET, precum si indicele general al pietei, BET-C, au crescut vineri cu 0,6%, in vreme ce societatile de investitii financiare au profitat cel mai mult de aprecierile din piata, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, crescand cu aproape 0,8%. Pe piata RASDAQ, indicele RASDAQ-C, a urcat cu 0,33%.
Bursa a inregistrat vineri un rulaj scazut in comparatie cu cele atinse in ultimele saptamani, de 6,3 mil. euro (22,8 mil. lei), in vreme ce piata RASDAQ a atins o lichiditate de 1,1 mil. euro, cel mai mare rulaj fiind atins de titlurile Armax Gaz Medias (ARAX), de 0,2 mil. euro. Grupul SIF-urilor a inregistrat un rulaj de 1,4 mil. euro, reprezentand circa 20% din totalul tranzactiilor.
Indicele BET a reusit sa se mentina peste nivelul de 7.500 de puncte dupa scaderile de saptamana trecuta, in vreme ce indicele BET-FI se afla in continuare la pragul de 50.000 de puncte.
In piata, vestile bune alterneaza cu cele mai putin bune. Astfel, Fondul Monetar International (FMI) avertiza saptamana trecuta ca un declin al sectorului constructiilor ar putea provoca o scadere puternica a economiei. FMI se asteapta la o incetinire a cererii pe piata locala si considera ca economia va urma un scenariu de aterizare lina.
In schimb, analistii BCR considera ca in cazul unui an agricol de exceptie si al mentinerii avansului constructiilor, Romania ar putea inregistra o crestere economica mai puternica decat cea de anul trecut. Conform analizei BCR, daca estimarile preliminare ale Ministerului Agriculturii se vor adeveri, atunci cresterea economica ar putea depasi consistent 7% intr-un scenariu optimist.
In plus, conform Institutului National de Statistica (INS), productia industriala a crescut cu 7,3% in primele patru luni ale anului, comparativ cu perioada similara din 2007, sustinuta de energia electrica si termica, gaze si apa, precum si de industria prelucratoare.
Pe pietele internationale principalii indici au inregistrat scaderi importante vineri. Astfel, indicele francez CAC 40 a scazut in sedinta trecuta cu 2,3%, indicele german DAX cu 2%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie scadea cu 1,5%. In Statele Unite, ultima sedinta de tranzactionare a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE) o pierdere de 3,1%.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au crescut vineri cu 1,36%, valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare ridicandu-se la circa 0,5 milioane de euro (1,8 milioane de lei). SIF Moldova (SIF2) a inregistrat si ea o crestere de 0,9% vineri, pe fondul unui rulaj de 0,4 milioane de euro (1,6 milioane de lei), in vreme ce SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Muntenia (SIF4) au cunoscut cresteri de 0,4%, respectiv de 0,6%. SIF Transilvania (SIF3) a inregistrat cel mai mic rulaj din cadrul grupului, de doar 80.000 de euro (0,3 milioane de lei), pe fondul unui avans de 0,6%. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Oltenia s-a perfectat in sedinta trecuta la un pret de 2,99 lei/actiune.

Actiunile BRD SocGen (BRD) au crescut vineri cu aproape 1,8%, pe fondul unui rulaj de 0,7 milioane de euro (2,5 milioane de lei), al doilea din piata. BRD, a doua banca din sistem, incepe de astazi plata dividendelor aferente anului 2007. Banca va plati un dividend brut de 0,592 lei/actiune tuturor actionarilor inregistrati la data de 9 mai 2008. Actionarii pot opta pentru transferul dividendelor in cont sau pot solicita plata acestora in numerar la orice unitate BRD. BRD a obtinut anul trecut un profit net de 917 mil. lei (275 mil. euro), din care 45% va fi distribuit actionarilor sub forma de dividende. Ultima tranzactie cu titlurile BRD s-a perfectat la pretul de 22,7 lei/actiune.

Actiunile Flamingo International (FLA) au crescut vineri cu 5,4%, pe fondul unuia dintre cele mai mici rulaje din piata. Jiri Rizek, CEO al retailerului de electronice si electrocasnice, a cumparat saptamana trecuta un pachet de 308.000 de actiuni ale companiei (0,04% din capitalul social) la pretul de 0,23 lei/actiune. Valoarea investitiei este de circa 71.000 de lei (19.500 de euro). Cehul Rizek a venit la Flamingo in vara lui 2006, ocupand la inceput functia de director pe retail, din care a coordonat direct restructurarea lantului de retail dupa fuziunea dintre Flamingo si Flanco. Ultima tranzactie cu titlurile Flamingo s-a perfectat vineri la pretul de 0,234 lei/actiune.

Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au crescut vineri cu 1,5%, pe fondul unui rulaj de 144.000 de euro (0,5 milioane de lei). Rompetrol Rafinare, cea mai importanta companie locala a grupului petrolier Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, intentioneaza sa realizeze o majorare de capital in valoare de 70 mil. dolari (45 mil. euro) in cadrul Rompetrol Downstream, divizia de retail a grupului. Decizia urmeaza sa fie discutata de catre actionarii companiei in cadrul unei adunari generale programata pentru data de 7 iulie 2008. Rompetrol Downstream opereaza la nivel local peste 400 de benzinarii, din care 115 sunt statii proprii.

Actiunile Romaero Bucuresti (RORX) au pierdut vineri 8%, pe fondul unui rulaj de 10.000 de euro (33.000 de lei). Romaero, care ofera servicii de reparatii si mentenanta pentru aeronave, detine terenuri in valoare de peste 800 mil. lei (221 mil. euro) in zona Baneasa, potrivit raportului anual. Compania este evaluata pe Bursa RASDAQ la circa 68 mil. euro. Romaero detine suprafete importante de teren in Baneasa, una dintre cele mai dinamice zone ale Bucurestiului din punctul de vedere al dezvoltarii imobiliare. Potrivit reprezentantilor SIF Muntenia, actionarul minoritar al companiei, terenurile Romaero se intind pe o suprafata de peste 30 de hectare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO