Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Fondul Proprietatea au închis în scădere, la cotaţia de dinaintea anunţării preţului din oferta de răscumpărare

Acţiunile Fondul Proprietatea au închis în scădere,...

Autor: Marius Oncu

30.10.2014, 20:58 311

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au închis în scădere cu 0,2% după ce au deschis în urcare uşoară. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Investitorii au tranzacţionat titluri de 26,9 milioane de lei (6,1 milioane de euro), cu o contribuţie importantă a Fondul Proprietatea, la fel ca în şedinţele precedente.

Transferurile cu acţiunile Fondul Proprietatea au totalizat 12,9 milioane de lei, iar cotaţia companiei a scăzut cu 0,6%, la 0,9350 lei/unitate, acelaşi preţ la care a terminat şedinţa de marţi, înainte ca Fondul să anunţe preţul din cadrul ofertei de răscumpărare de acţiuni.

Fondul Proprietatea a informat marţi, după închiderea bursei, că plăteşte în oferta publică de răscumpărare a 750 milioane de acţiuni un preţ de 1,11 lei/titlu, cu 18,7% peste cotaţia de închidere de marţi, de 0,9350 lei/unitate, valoarea operaţiunii ridicându-se astfel la 832,5 milioane lei (188,3 milioane euro).

Cele 750 milioane de acţiuni reprezintă 6% din numărul total de titluri Fondul Proprietatea. Oferta publică se va derula între 3 noiembrie şi 2 decembrie şi face parte din cel de-al patrulea program de achiziţie de titluri proprii, început la 1 octombrie. Programul poate fi derulat până în noiembrie 2015 şi vizează achiziţia a maxim 990.855.616 de acţiuni proprii, reprezentând 7,97% din capital.

O lichiditate mai ridicată au consemnat şi titlurile Banca Transilvania (TLV), cu 3,74 milioane de lei. Cotaţia băncii a urcat cu 0,6%, după ce a anunţat rezultate financiare mai bune decât anticipau analiştii. Banca Transilvania înregistrat în primele nouă luni un profit net de 338,13 milioane lei, în creştere cu 40,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Transferuri totale mai ridicate de 1 milion de lei au avut loc şi cu titlurile OMV Petrom (SNP), de 2,6 milioane de lei, precum şi cu Romgaz (SNG), de 1,76 milioane de lei.

Acţiunile OMV Petrom au urcat cu 0,4%, iar cele Romgaz au scăzut cu 0,6%.

Indicele BET NG, al sectorului energetic, a scăzut cu 0,2%, similar cu BET FI, compus din Fondul Proprietatea şi SIF-uri.

Pe segmentul deal al bursei a avut loc joi un singur transfer, cu acţiuni SIF Muntenia (SIF4) de 600.000 de lei.

Indicele extins BET XT a scăzut cu 0,2%, iar BET BK a înregistrat un declin de 0,1%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În Europa de Vest, principalele acţiuni au închis în creştere, deşi la mijlocul zilei se aflau pe scădere, revenirea încrederii investitorilor fiind susţinută de creşterea peste estimări a economiei americane în trimestrul al treilea.

Indicele FTSE 100 (Londra) a crescut cu 0,1%, iar DAX (Frankfurt) a avansat cu 0,3%, în timp ce CAC 40 (Paris) a avansat cu 0,7%.

În Europa Centrală, bursele de la Praga şi Budapesta au crescut cu 0,6%, respectiv 1,5%, în timp ce piaţa de capital de la Varşovia a scăzut cu 0,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO