Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au avut o evoluţie laterală în ultimele două săptămâni, în jurul pragului de 0,93 lei/titlu, lansarea celei mai mare oferte de răscumpărare având un impact redus asupra cotaţiei.
Fondul a închis şedinţa de tranzacţionare de ieri la un preţ de 0,9395 lei/titlu, în stagnare. Cotaţia acţiunii FP a spart pragul de 0,9 lei/titlu pe 21 octombrie şi de atunci a evoluat în intervalul cuprins între 0,92 lei şi 0,94 lei. Joi, 30 octombrie, fondul a anunţat preţul de 1,11 lei/titlu în oferta de răscumpărare prin care vizează achiziţia a 750 milioane de acţiuni proprii. Impactul preţului din oferta a fost însă limitat asupra cotaţiei din piaţă.
Raportat la cotaţia din piaţă de dinaintea publicării preţului, fondul oferă o primă de 18,7% acţionarilor care vor subscrie la ofertă.
WikiZF: Profilul companieiFondul Proprietatea
În octombrie 2013, când FP a derulat o ofertă de cumpărare de 600 milioane de acţiuni, titlurile FP se tranzacţionau la 0,7 lei, iar fondul a oferit un preţ de 1 leu/acţiune pentru oferta de răscumpărare.
Astfel „prima“ oferită de fond în oferta de răscumpărare a fost de peste 30% anul trecut.
Oferta de cumpărare a alimentat o creştere puternică a acţiunilor, de peste 24%, până la maximul de 0,87 lei în 2013.
Investitorii au vândut 535 de milioane de acţiuni Fondul Proprietatea în cea de-a patra zi de derulare a ofertei publice de răscumpărare potrivit datelor disponibile ieri la ora 18.00.
Investitorii au plasat 295 de ordine. Oferta se închide la începutul lunii decembrie.
Metoda de alocare este pro-rata. Intermediarul ofertei este Raiffeisen Bank. Scopul derulării acestei oferte de răscumpărare este reducerea discountului la care se tranzacţionează acţiunile fondului, în prezent de 24%. Noul contract de management prevede ţinte stricte de performanţă pentru Franklin Templeton, cerute de fondul american de hedging Elliott Associates. Discountul de tranzacţionare va trebui să scadă până la 15%.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat recent pe website-ul propriu pentru dezbatere publică proiectul de regulament privind listarea pe o piaţă din alt stat membru, prin intermediul titlurilor de interes ale acţiunilor admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată din România.
Fondul Proprietatea aşteaptă de aproape un an acest proiect de regulament pentru a se putea lista secundar la bursa de la Londra, pe sistemul dedicat fondurilor de investiţii.
Listarea fondului va fi o procedură tehnică, nu se vor emite acţiuni noi şi nici nu va exista o ofertă secundară de acţiuni. Fondul se va lista indirect la Londra.
Mai exact, listarea se va realiza prin intermediul unor instrumente financiare Depositary Interest (titluri de interes) care au în spate câte o acţiune FP. Aceste instrumente se vor tranzacţiona pe piaţa „specialist fund market“ operată de bursa de la Londra. Specialist fund market este o piaţă reglementată, dedicată investitorilor sofisticaţi şi pe care se tranzacţionează 25 de fonduri de investiţii specializate fie în plasamente de tip private equity, fie de real estate, fie de investiţii în active aflate în distress. După activele nete de 3,3 miliarde de euro, FP va fi cel mai mare de pe acest segment.