Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile FP, mai ieftine cu 2% fără oferta de răscumpărări

Acţiunile FP, mai ieftine cu 2% fără oferta de...

Autor: Roxana Pricop

26.01.2016, 00:04 426

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au scăzut ieri cu 2% până la o co­ta­ţie de 0,722 lei/unitate, după ce ad­mi­nis­tratorul Franklin Templeton a anunţat că suspendă oferta publică de răs­cumpărări. Indicele BET, principala re­ferinţă a bursei, s-a depreciat ieri cu 1%.

Înainte de deschiderea şedinţei de tran­zacţionare de luni, managerul activelor de 12 miliarde de lei ale Fondului Proprietatea a anunţat că „a luat decizia de a suspenda procesul pri­vind derularea ofertei publice de cum­părare a acţiunilor proprii în cadrul celui de-al şaselea program de răscumpărare pentru care a fost depusă o solicitare de aprobare la ASF în data de 14 ianuarie, depunând astăzi o cerere de retragere a ofertei.“ Motivul invocat au fost „ajustările majore recente  ale preţurilor de pe piaţa de capital“. Fon­dul avea în plan răscumpărarea în ofertă a 430 milioane de acţiuni, repre­zen­tând 3,8% din totalul acţiunilor emise.

Vineri, 22 ianuarie, ASF a emis un co­municat de presă prin care iniţial a anun­ţat că a avizat aceste documente, pentru ca după câteva ore să revină cu o erată că „în comunicatul de presă refe­ritor la deciziile Consiliului ASF, tran­smis în cursul zilei de astăzi, a apărut, dintr-o eroare, o informaţie care pri­veşte Fondul Proprietatea“. Din varian­ta finală a comunicatului de presă a fost scoasă menţiunea cu privire la FP.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Managerul FP explică că această de­cizie este luată ca urmare a creşterii sem­ni­ficative a volatilităţii pieţelor fi­nan­ciare la nivel global, manifestată după data la care a depus cererea de apro­bare a ofertei.

„Pentru a se asigura că oferta de cum­părare este evaluată la un preţ adecvat în comparaţie cu preţul de piaţă, în scopul maximizării valorii pentru acţio­narii fon­dului, adminis­tra­torul va con­tinua să urmărească îndeaproape evoluţiile pieţei şi este pregătit să reînceapă acest proces în momentul în care condiţiile de piaţă sunt mai fa­vo­ra­bile“, potrivit raportului emis pe bursă.

Administratorul va relua începând de joi ,28 ianuarie, execuţia zilnică a programului de răscumpărare pe bursa de la Bucureşti (acţiuni) şi pe bursa de la Londra (GDR-uri).

Acţiunile FP au deschis şedinţa de luni în scădere cu 1% până la o cotaţie de 0,73 lei/unitate. Fondul are o capitalizare bursieră de 8,16 miliarde de lei, oferind un discount de peste 35% faţă de activele nete.

Greg Konieczny, managerul FP, a declarat ieri pentru Mediafax că: "În actualele condiţii de piaţă volatile, este foarte important să fim prudenţi în ceea ce priveşte gestionarea cash-ului şi sa limităm gradul de îndatorare a Fondului. Administratorul fondului doreşte să maximizeze valoarea pentru acţionarii fondului prin reluarea răscumpărărilor zilnice de acţiuni şi GDRs, la BVB şi LSE, şi consideră că este important să fie în piaţa de zi de zi pentru a răscumpăra limita maximă permisă de 25% din volumul mediu zilnic de tranzacţionare din ultimele 20 de zile de tranzacţionare. Dorim să existe mai multă stabilitate şi predictibilitate pe pieţe în viitor, împrejurări care ne-ar permite să reîncepem procesul de ofertă. Decizia actuală legată de retragerea ofertei publice este de fapt o amânare până în momentul în care condiţiile din piaţă sunt mai favorabile".

La finalul anului trecut, fondul dispunea de lichidităţi sub forma plasamentelor în depozite şi titluri de stat în valoare de 277 milioane de lei. La această sumă se poate adăuga creditul de 500 milioane de lei de la Citibank, care poate fi extins cu încă 500 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO