Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Green Tech International, listate de astăzi la Bursa de Valori Bucureşti. Valoare de piaţă de peste 1 mld. lei

Acţiunile Green Tech International, listate de astăzi...

Autor: Eduard Ivanovici

07.02.2025, 13:16 1814

Acţiunile Green Tech International, companie care furnizează apă geotermală în Călimăneşti-Căciulata, au debutat vineri, 7 februarie pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti sub simbolul GREEN, după oferta publică de vânzare de acţiuni derulată în decembrie. Este prima listare de acţiuni de la BVB din 2025.

IPO-ul a vizat 2,3 milioane de acţiuni, vândute la 15 lei per unitate; în primele trei zile de ofertă, investitorii au putut cumpăra titluri la 14,25 lei. Vineri, la ora prânzului, acţiunile se tranzacţionau la 15,5 lei, adică o evaluare bursieră de 1,2 miliarde de lei.

Compania a reuşit să vândă 534.422 de acţiuni din cele 2 milioane din ofertă, atrăgând 7,3 milioane de lei, deci 22,8% din suma propusă iniţial.

Din total, 25.500 au fost alocate tranşei investitorilor instituţionali (1,28% din titlurile oferite), iar 508.922 au fost alocate tranşei investitorilor de retail (24,45% din acţiunile oferite). Operaţiunea a fost intermediată de brokerii de la Swiss Capital şi BRK Financial Group.

Green Tech deţine mai multe filiale cu experienţă în furnizarea de căldură ecologică comunităţilor mici şi clienţilor de dimensiune mai mare şi mai complecşi, cum ar fi reţelele de încălzire centralizată, clienţii industriali mari şi noile dezvoltări imobiliare în căutarea unui impact ecologic mai curat.

„Green Tech International a intrat în piaţa de capital din România cu obiectivul de a deveni un furnizor de top de soluţii energetice sustenabile pentru a sprijini decarbonizarea sectoarelor critice din UE, în special centrele de date, horticultura sustenabilă şi sistemele de termoficare urbană. Prin proiectele planificate, ne propunem să reducem emisiile de CO2 cu peste 500.000 de tone anual. Pe măsură ce ne extindem în aceste sectoare, reducerea de CO2 este aşteptată să depăşească 1 milion de tone pe an”, spune Horia Pitulea, CEO-ul companiei.

Principalii doi acţionari sunt grupurile elveţiene Alpeurope Investments (51,2%) şi Henri Maillardet (36,1%), companii care, potrivit prospectului de listare, exercită controlul în mod direct asupra emitentului.

„Oferim soluţii de energie termică ecologică adaptate sectoarelor cu cerere energetică ridicată, operând unul dintre cele mai mari portofolii de sonde geotermale din UE. În următorii trei ani, intenţionăm să investim 500 de milioane de euro în proiecte inovatoare, inclusiv producţia alimentară cu emisii zero, centre de date sustenabile şi sisteme de termoficare urbană fără emisii de carbon”, adaugă CEO-ul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF HR TRENDS