Burse - Fonduri mutuale

Actiunile ieftine de pe Bursa vin cu pretul unor riscuri care au atins cote maxime

Actiunile ieftine de pe Bursa vin cu pretul unor riscuri care au atins cote maxime
04.11.2008, 18:49 46

Practic, acesti indicatori arata ca preturile SIF-urilor au avut o variatie medie zilnica in luna octombrie de circa 8,5%, cel mai ridicat nivel din 2000, anul infiintarii indicelui BET-FI, care urmareste evolutia acestora. Volatilitatea ridicata inseamna ca un investitor poate obtine castiguri mari, de pana la 15%, pe parcursul unei singure sedinte de tranzactionare, cum s-a intamplat in sedinta de ieri, pentru ca peste cateva sedinte sa piarda tot 15%.

Oscilatii ceva mai puternice s-au inregistrat si la inceputul lui 2002, cand indicatorul a atins un maxim de 5%. Pentru comparatie, un nivel obisnuit pentru ultimii ani al acestui indicator este de circa 2%.
Valorile record atinse de indicatorul volatilitatii in ultima luna coincid cu cea mai drastica scadere inregistrata de Bursa, perioada in care actiunile SIF au pierdut intr-o singura luna 56%, iar cele mai lichide titluri din piata s-au ieftinit cu 40%.
Totusi volatilitatea de pe piata s-a mentinut in limite rezonabile pana recent, in ciuda faptului ca Bursa a intrat pe un trend descendent inca din luna iulie a anului trecut.
"In octombrie a fost o cadere ordonata a pietei si in acel moment s-a instaurat panica pentru ca investitorii nu mai cunoscusera pierderi de peste 50%, fapt ce a determinat si volatilitatea ridicata", explica Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest. Panica de pe Bursa s-a manifestat mai ales la vanzare, determinand scaderi de pana la 15% pe zi, dar au fost momente in care brokerii au vorbit de panica la cumparare, cand dupa mai multe sedinte de scadere puternica dispareau vanzatorii din piata, iar preturile cresteau cu pana la 15%.
Analistii mai spun ca turbulentele mari de pe Bursa reprezinta un obstacol pentru investitori, care din cauza miscarilor bruste de directie ale pietei nu pot sa anticipeze un trend de durata si pot sa ia decizii complet gresite de investire.
"Pe investitorii mici volatilitatea ii tine departe de Bursa. Volatilitatea inseamna pe de o parte amplitudini mari ale miscarii pietei dar si schimbari dese de directie care fac imprevizibile miscarile Bursei. Riscurile sunt mari pentru ca actiunile sunt ieftine dar poti sa te trezesti la un moment dat ca devin si mai ieftine", spune Iulian Panait.
El este de parere ca volatilitatea se va mentine ridicata si pe parcursul acestei luni, pentru ca mai apoi sa se diminueze treptat, in conditiile in care variatiile mari nu dureaza in timp.
Preturile reduse ale actiunilor fac ca evolutia lor pe termen scurt sa fie influentata mult mai usor, uneori in contrast cu factorii de ordin fundamental ai acesteia.
Volatilitatea indicelui BET-XT, al celor mai tranzactionate 20 de titluri listate pe piata, a atins luna trecuta de asemenea un nivel istoric, preturile acestor titluri variind in medie cu 6%, fata de o medie anuala de circa 2%.
Trebuie precizat ca volatilitatea este doar unul din indicatorii pe baza caruia se calculeaza riscul unei actiuni, un altul fiind riscul de sistem, care arata cat de mult este legata evolutia unui titlu fata de cea a pietei, si care de asemenea a inregistrat in ultimul an valori ridicate pe mai toate actiunile lichide cotate pe Bursa.
Scaderile accentuate din octombrie de la BVB au determinat conducerea Bursei sa opreasca de trei ori tranzactionarea pe piata, in conditiile in care majoritatea actiunilor lichide inregistrau scaderi de 15%, maximul de variatie permis pe parcursul unei sedinte.
Din cauza variatiilor mari de pe piata, conducerea BVB intentiona chiar sa ridice pragul de oscilatie zilnica maxima la 40%, de la 15% cat este in prezent.
Cazul Bursei de la Bucuresti nu este unul singular, pe mai toate bursele internationale inregistrandu-se valori record de volatilitate.
Astfel, pe bursa americana indicele echivalent VIX a inregistrat in aceeasi perioada valori de circa 90, cu mult peste maximele inregistrate in ultimele doua decenii. O valoare mai mare de 40 a acestui indicator este considerata ca fiind extrema.
In ciuda oscilatiilor puternice, majoritatea brokerilor sunt de parere ca valorile de pret pe care le-au atins actiunile din piata le fac foarte atractive.
Numai de la inceputul anului SIF-urile s-au ieftinit in medie de peste sapte ori, iar valoarea celor mai lichide 20 de titluri s-a redus in aceeasi perioada de 4,3 ori.
Totodata, in analiza tehnica, inregistrarea unor valori ridicate ale volatilitatii pe un trend descedent semnaleaza de obicei o revenire de moment a pietei, sau a pretului unei actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO