Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile ING se apreciază cu 6% pe Bursa de Valori din Amsterdam după ce banca a anunţat un program de răscumpărare de acţiuni de 2,5 miliarde de euro

Acţiunile ING se apreciază cu 6% pe Bursa de Valori din...

Autor: Liviu Popescu

02.05.2024, 12:07 1305

Grupul bancar ING, cu operaţiuni şi în România, intenţionează să răscumpere acţiuni în valoare de până la 2,5 miliarde de euro (2,68 miliarde de dolari) după ce a raportat o scădere uşoară a profitabilităţii în primul trimestru.

Cea mai mare bancă din Olanda a anunţat joi că va răscumpăra acţiuni până la 29 octombrie. Rata sa CET1 - o măsură cheie a solidităţii bilanţului - la sfârşitul primului trimestru a fost de 14,8%, iar ţinta sa este de aproximativ 12,5% până în 2025, scrie Wall Street Journal. La ora redactării acesti ştiri acţiunile ING cresc cu 6% la 15,7 euro. Banca are o capitalizare de 52 mld. euro.

ING a precizat că răscumpărările de acţiuni vor aduce un beneficiu pentru rata CET1 cu 77 de puncte de bază. În paralel cu răscumpărările, banca a raportat o scădere a profitului net în primul trimestru, după ce veniturile nete din dobânzi au scăzut, şi şi-a susţinut estimările pentru întregul an. Profitul net pentru trimestru a fost de 1,58 miliarde de euro (1,69 miliarde de dolari), faţă de 1,59 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut.

Veniturile nete din dobânzi au fost de 3,825 miliarde de euro, faţă de 4,01 miliarde de euro, în timp ce marja netă de dobândă - diferenţa dintre ceea ce câştigă creditorii din împrumuturi şi ceea ce plătesc pentru depozitele clienţilor - a scăzut la 1,51% de la 1,59%.

Banca a reiterat că se aşteaptă ca veniturile din comisioane să crească cu 5% până la 10% în acest an, cu o creştere a costurilor de aproximativ 3% şi o rentabilitate a capitalului propriu de 12%.

Veniturile din comisioane au crescut cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 14% faţă de ultimul trimestru, creşterea în retail fiind determinată de creşterea veniturilor din comisioane atât pentru produsele bancare zilnice, cât şi pentru cele de investiţii, a precizat banca.​