Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Mefin Sinaia s-au dublat în ultima săptămână. Au crescut şi SIF-urile

Acţiunile Mefin Sinaia s-au dublat în ultima...

Autor: Andrei Chirileasa

26.05.2013, 21:32 1158

Acţiunile producătorului de sis­teme de injecţie diesel Mefin Sinaia (MEF) au fost surpriza săptămânii trecute pe bursă, cu o creştere de 100%, după ce compania a convocat adunarea generală a acţionarilor în vederea delistării.

Investitorii speră să obţină un preţ mai mare pentru retragerea din companie, astfel se explică avântul de pe bursă al acţiunilor.

Mefin a închis săptămâna la preţul de 3,113 lei/ac­ţiune, peste maximul din 2007, iar compania era evaluată vineri la 16,5 milioane de lei (3,78 milioane de euro).

Investitorii mizează pe un preţ de retragere care să evalueze compania cel puţin la valoarea capitalurilor proprii (34 milioane de lei la finalul anului trecut).

Raportul de evaluare şi preţul de retragere ar urma să fie făcute publice la finalul lunii.

Acţionarii Mefin nu sperau la o astfel de evoluţie a acţiunilor, având în vedere că afacerile companiei au scăzut puternic faţă de 2007-2008, iar în ultimii trei ani aceasta fie a închis pe pierdere, fie profitul a fost foarte mic. Pentru companiile mici şi nelichide, delistările sunt primite cu bucurie de investitori. La fel s-a întâmplat şi la producătorul de ţevi Zimtub Zim­nicea, delistat în decembrie 2012. În 2011, când compania şi-a anunţat intenţia de delistare, acţiunile au crescut de asemenea cu peste 100%.

O creştere importantă au avut săptămâna trecută şi acţiunile constructorului de conducte ma­gistrale Condmag Braşov (COMI), care au avansat cu 14% după ce compania a câştigat un contract de la Romgaz Mediaş în valoare de 237 de milioane de lei, de 2,5 ori mai mare decât afacerile de anul trecut ale companiei.

Dintre acţiunile lichide, SIF-urile au avut săptămâna trecută creşteri de circa 3%, SIF Banat-Crişana (SIF1) făcând excepţie cu un avans de 7%. Acţiunile Petrom (SNP) au urcat cu 3,8%, în timp ce Fondul Proprietatea (FP) a stagnat, iar BRD a scăzut cu 2%.

Astfel, indicele BET, care urmăreşte primele zece companii locale, a închis cu o creştere de 0,7%, iar indicele BET-FI, care urmăreşte SIF-urile şi FP, a urcat cu 2,56%. Indicii principalelor pieţe interna­ţionale au scăzut săptămâna trecută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO