Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Nuclearelectrica au mai recuperat din pierderi, dar investitorii care au cumpărat în ofertă sunt pe minus

Acţiunile Nuclearelectrica au mai recuperat din...

Autor: Roxana Pricop

19.02.2014, 21:26 540

Titlurile producătorului de energie Nuclearelec­trica (simbol bursier SNN) au crescut cu 5% în ultimele două şedinţe, până la un preţ de 9 lei/titlu, după ce în ultimele două săptămâni au pierdut 17% din valoare.

Cu toate acestea, investitorii care au subscris în urmă cu cinci luni acţiuni în oferta de listare a Nuclearelectrica au pierdut până în prezent 20% din bani, după ce au cumpărat titluri în ofertă la preţul de 11,2 lei/acţiune.

Compania a prezentat pe 12 februarie previziunile de profit şi afaceri pentru acest an, conform cărora profitul net al Nuclearelectrica ar putea să scadă cu 16% în 2014, la 27,9 mil. lei (6,2 mil. euro). În anul listării pe bursă, 2013, compania a făcut profit record, de 456,7 mil. lei (102,1 mil. euro).

WikiZF: Profilul companiei Nuclearelectrica

În urmă cu două săptămâni, analiştii Raiffeisen Capital&Investment au emis o recomandare de „vânzare“ pentru acţiunile Nuclearelectrica cu un preţ ţintă de 9 lei/titlu. Analiştii firmei de brokeraj sunt de părere că rezultatele Nuclearelectrica ar putea suferi în acest an o dublă lovitură, atât la nivelul afacerilor, cât şi pe partea de costuri. „Credem că preţurile de vânzare ale Nuclearelectrica pe piaţa competitivă se vor reduce cu 12% în 2014, la 164 lei/MWh, care va conduce la un declin de 4% al vânzărilor. Noua taxă de 1,5% pe construcţii speciale estimată de conducere la 100 milioane de lei pe an va muşca din profitul companiei“, spun analiştii RCI în raportul emis săptămâna trecută. Ei mai spun că profitul record realizat de producătorul de energie anul trecut s-a datorat liberalizării pieţei, care a permis companiei să vândă energie la un preţ mai ridicat pe piaţa competitivă, cât şi unor venituri cu caracter excepţional din penalităţi plătite de unii clienţi care şi-au anulat contractele.

Nuclearelectrica îşi va publica rezultatele fi­nan­ciare pentru anul 2013 la finalul săptămânii viitoare, pe 28 februarie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO