Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Nvidia cresc în urma rezultatelor financiare preliminare pentru 2018 şi a unor estimări pentru 2019. Luni a fost zi liberă în SUA

Foto: Hepta

Foto: Hepta

Autor: Tibi Oprea

19.02.2019, 00:00 99

Acţiunile Nvidia (NVDA), unul dintre cele mai mari nume din industria semiconductorilor, au înregistrat la închiderea sesiunii de tranzacţionare de vineri din New York o creştere de 1,82%, ajungând la 157,34 dolari pe acţiune, după ce producătorul american a anunţat rezultatele financiare preliminare pentru 2018 şi previziunile pentru anul curent, potrivit Bloomberg.

În perioada care s-a încheiat la 27 ianuarie, vânzările au scăzut cu 45%, la 945 mil. dolari, în contextul în care compania a avut parte de o cerere scăzută în sectorul de minare a criptomonedelor. Pentru fiecare trimestru al anului trecut, compania a raportat venituri rezultate din sectorul jocurilor de peste 1,7 mld. dolari.

Veniturile rezultate din centrele de date, un business relativ nou pentru companie, au crescut cu 12% în ultimul an, dar au scăzut cu 14% faţă de trimestrul anterior. Acest lucru, spun reprezentanţii companiei, reflectă o precauţie la scară largă în ceea ce priveşte furnizorii de servicii de cloud. Pentru T4/2018, targetul nu a fost atins, date fiind cererea slabă în sectorul jocurilor şi comenzile în scădere din partea operatorilor de centre de date. 

Pentru T4, compania a preconizat venituri de aproximativ 2,2 miliarde de dolari, în scădere faţă de previziunile anterioare de aproximativ 2,7 miliarde de dolari. Joi, compania a anunţat că vânzările au scăzut cu 24%, la 2,2 mld. dolari, primul declin trimestrial înregistrat din 2014 încoace. Venitul net s-a cifrat la 567 mil. dolari, sau 92 de cenţi pe acţiune. Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă a lui 2017, compania a înregistrat un venit net de 1,1 mld. dolari (1,78 cenţi pe acţiune). Pentru primul trimestru din 2019, Nvidia preconizează vânzări de 2,2 miliarde de dolari, plus sau minus 2%.

Spre comparaţie, analiştii au prevăzut vânzări medii de 2,29 mld. dolari. Marja de profit brut, sau procentajul din vânzări care rămâne după deducerea costurilor de producţie, este estimată la 59%, conform companiei californiene. Analiştii au estimat în medie o scădere de 7% a acţiunilor, iar producătorul de chipuri a prognozat o scădere de 20% în 2019, mizând pe o creştere a vânzărilor spre finalul anului. Veniturile pentru anul fiscal curent se vor menţine sau vor fi într-o uşoară scădere, se arată în comunicatul de joi al companiei.

Compania Nvidia este specializată în producţia de procesoare grafice pentru calculatoare personale, staţii grafice şi dispozitive electronice mobile, dar şi plăci video care sunt utilizate la minarea monedei bitcoin. Acţiunile NVDA au câştigat 16% în 2019. Spre comparaţie, indicele Nasdaq a câştigat de la începutul anului 12,6%. Acţiunile emitentului au avut un raliu post-tranzacţionare de 6%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO