Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Oltchim au atins un nou maxim pe o bursă cu volume de vară

Acţiunile Oltchim au atins un nou maxim pe o bursă cu volume de vară

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

06.06.2011, 23:49 399

Bursa a crescut cu 1,2%, pe o lichiditate asigurată înpro­porţie de 72% de tran­zacţiile cu acţiuni Fon­­dul Proprietatea(FP), iar speculatorii au ridicat titlurile Oltchim (OLT) şiRompetrol Rafinare (RRC) cu câte 15%.

Majoritatea acţiunilor au fost transferate încă de ladeschidere la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii devineri, însă foarte puţini in­vestitori au fost prezenţi latranzac­ţionare, astfel că lichiditatea pe cele mai multe titluri afost redusă.

"Acţiunile Fondului Proprietatea sunt singurele care mai atragatenţia investitorilor, deoarece s-a observat încă de la listare căstrăinii sunt la cumpărare, însă în rest, cu câteva excepţii,atmosfera în piaţă este monotonă şi specifică perioadei de vară. Înprivinţa volumelor nu văd o îmbunătăţire în perioada ur­mătoare,exceptând titlurile FP, care vor continua să fie vioara întâi", adeclarat Liviu Avram, şeful departa­men­tului de vânzări al firmeide bro­keraj NBG Securities România.

Ultimele transferuri cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost realizate la preţuri în creş­tere în mediecu 1,05%, iar titlurile celor cinci SIF-uri şi ale FonduluiProprie­ta­tea au ridicat indicele BET-FI cu 0,73%.

Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Rompetrol Rafinare afost realizată la 0,0635 lei. Cotaţia este cu peste 15% mai redusădecât preţul pe care The Rompetrol Group l-a propus în oferta depreluare de anul trecut, de 0,0751 lei/acţiune, şi pe care grupull-ar putea propune celorlalţi acţionari dacă îi va fi permisădelistarea Rompetrol Rafinare.

Acţiunile Rompetrol Rafinare au înregistrat cel mai mare rulajde după 23 martie 2010, respectiv de 476.000 de lei. Dupărealizarea ofertei de preluare din perioada februarie-martie 2010titlurile companiei au consemnat volume foarte reduse, încondiţiile în care mai rămăseseră libere la tranzacţionare doar1,4% din acţiuni.


"Probabil că unii speculatori se gân­desc că va urma o corecţie peac­ţiunile Olt­chim şi se orientează spre alte «jucării», careastăzi se pare că sunt titlurile Rompetrol Rafinare. Dacă ne uitămcă Rompetrol Rafinare nu a mai avut pierderi în primul trimestru,putem găsi un motiv pentru creşteri, însă preţul a început să urcecam târziu", a mai spus Avram.

Rulajul bursei, de 30,4 milioane de lei (7,3 mil. euro), a fostcu 10% sub va­loa­rea cumulată a transferurilor din se­si­unea devineri, de 33,6 milioane de lei (8,1 mil. euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost de departe cele mailichide din piaţă, cu un rulaj de 21,9 milioane lei, sumă din care7,9 milioane lei au repre­zen­tat valoarea a trei deal-uri.

Tranzacţiile speciale au fost reali­zate la 0,5 lei, preţ cu0,1% sub nivelul de vineri şi totodată similar cotaţiei deînchidere de pe piaţa principală.

Speculatorii au continuat să reac­ţioneze la achiziţiile deacţiuni Oltchim de către unul dintre principalii acţionari aicombinatului chimic, com­pania PCC, înregistrată în Germania.Astfel, preţul acţiunilor Oltchim a crescut cu 14,95%, la 1,53 lei.Evoluţia a venit pe al treilea rulaj din piaţă, de 2,5 milioanelei.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şiParis erau în scădere cu 0,1% şi respectiv 0,6%, în timp ce piaţade la Londra avansa cu 0,4%.


De urmărit astăzi

  • Acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care au crescut din noucu 15% în şedinţa de ieri după ce grupul german PCC a anunţat că acumpărat vineri 197.000 de titluri. Cotaţia Oltchim a ajuns la 1,53de lei, cel mai ridicat preţ de la listarea companiei pe Bursă.

  • Titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1), care a anunţat că pe data de21 iunie începe să plătească dividendele cuvenite acţionarilor peanul în curs. Ultima tranzacţie cu aceste acţiuni s-a derulat ierila un preţ în creştere cu 0,4%, la 1,04 lei/unitate.

  • Evoluţia de pe bursele internaţionale după ce piaţa americană adeschis şedinţa în scădere cu 0,4% pe indicele S&P 500, iarprincipalele burse europene consemnau la aceeaşi oră corecţiiasemănătoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO