Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Oltchim se corectează după ce au gonit cu 75% în cinci zile

Acţiunile Oltchim se corectează după ce au gonit cu...

Autor: Radu Bostan

21.10.2015, 00:00 287
Investitorii au început să mar­cheze din profitul obţinut pe acţiunile Olt­chim Râmnicu Vâlcea (simbol bur­sier OLT), acţiunile combinatului chi­mic intrând pe o pantă descendentă după ce la începutul lunii au crescut acce­lerat.

Titlurile OLT au scăzut cu circa 7% două zile la rând, pe rulaje în creştere, semn că investitorii care au speculat „dez­gheţul“ acţiunilor încep să îşi închi­dă poziţiile. Oltchim a revenit la tran­zac­ţio­nare pe 30 septembrie după doi ani şi opt luni în care a fost suspendată din cauza insolvenţei.

De la preţul „îngheţat“ de 0,307 lei/ac­ţiune, titlurile au crescut exploziv, cu variaţia zilnică maximă permisă, în con­diţiile în care cererea pentru Olt­chim depăşea ordinele de vânzare.

Ac­ţiunea a pierdut „combustibil“ de creş­tere săptămâna trecută, când atinsese un maxim de aproape 0,7 lei/titlu. Chiar luând în calcul şi corecţiile din ultimele zile, Oltchim este pe plus cu 75% faţă de preţul din perioada suspen­dată, sau 80 milioane de lei în valoare de piaţă.

Dincolo de speculaţiile care iau amploare pe măsură ce investitorii îşi amintesc de acţiunile blocate la Oltchim, miza investiţiei în titlurile combinatului este vânzarea către un eventual inves­titor strategic.

Potrivit informaţiilor dispo­nibile, trei consorţii sunt interesate de preluarea Oltchim, respectiv Chim­complex Borzeşti, SIF Transilvania şi compania chineză JunLun.

O eventuală tranzacţie s-ar face probabil la o primă faţă de preţul din piaţă al acţiunilor OLT, însă până acum niciun investitor nu şi-a exprimat interesul ferm să preia combinatul, aflat încă în reorganizare.

Oltchim îşi anunţă rezultatele la nouă luni pe 12 noiembrie. În primul semestru, combinatul a avut o cifră de afaceri de 364 milioane de lei, cu 35% mai mare decât anul trecut, şi un profit operaţional de 24,4 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO