Burse - Fonduri mutuale

​Acţiunile Petrom scad cu 4% la Bursa de Valori Bucureşti după ce Guvernul a anunţat pentru şedinţa de miercuri un proiect de OUG privind suprataxarea companiilor de petrol şi gaze, conform unor directive europene. Scădere şi pentru Romgaz

​Acţiunile Petrom scad cu 4% la Bursa de Valori...

Autor: Liviu Popescu

28.12.2022, 10:48 8322

Cu 3,8% scad acţiunile Petrom (SNP) în prima jumătate de oră a şedinţei de tranzacţionare de miercuri, pe o lichiditate de 13 mil. lei, şi cu 3,3% scad acţiunile producătorului de gaze Romgaz (SNG) în contextul în care Guvernul Ciucă a anunţat că discută un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru suprataxarea profiturilor companiilor din energie, conform unor directive europene.

“În cazul în care profiturile impozabile/contabile din 2022 respectiv 2023 depăşesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile faţă de media profiturilor impozabile/contabile ale perioadei 2018-2022, acestea se impozitează cu cota de 60%”, se arată în proiectul OUG care urmează să fie dezbătut astăzi.

Astfel capitalizarea celei mai mari companii listate la Bursa de Valori Bucureşti scade cu circa 1 mld. lei şi ajunge la 27,3 miliarde de lei, potrivit datelor BVB. În primele 30 de minute investitorii au tranzacţionat acţiuni Petrom de 13 mil. lei, cel mai mare rulaj din această dimineaţă, ceea ce arată şi o prezenţă puternică a cumpărătorilor. Pe de altă parte, Romgaz scade cu circa 400 mil. lei în capitalizare în timp ce adună rulaje de 1,6 mld. lei.

“Ne aşteptam la o perioadă liniştită între sărbători, dar noua OUG care a apărut peste noapte ar putea afecta puternic companiile de petrol şi gaze. De aceea vedem o reacţie şi din partea pieţei, având în vedere că profiturile extraordinare din acest an ar putea fi supuse acestei taxe de solidaritate”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring. “Aşteptăm să vedem dacă ordonanţa va fi şi adoptată şi care va fi forma finală a acesteia, pentru a putea calcula şi efectele pe care ar urma să le aibă asupra rezultatelor financiare”.

FOTO: captură ZF din draftul OUG cu privire la suprataxarea companiilor din energie

Spre comparaţie indicele principal BET pierde aproape 2%. Din structura sa de 20 de companii doar două - SFG şi BVB – sunt pe plus la ora redactării acestei ştiri.

Companiile active în extracţia ţiţeiului, a gazelor naturale sau cele care sunt implicate în fabricarea produselor petroliere  ar putea fi subiectul unei noi taxe pe profitul din 2022 şi 2023, arată un proiect de Ordonanţă de Urgenţă. Astfel, cele mai afectate companii de noua propunere ar fi OMV Petrom şi Romgaz.

 “Profiturile impozabile/contabile aferente exerciţiului financiar 2022 şi respectiv aferente exerciţiului financiar 2023 sunt cele determinate potrivit regulilor fiscale/reglementările contabile aplicabile, înainte de recuperarea pierderilor din anii precedenţi. În cazul în care profiturile impozabile/contabile din 2022, respectiv din 2023 depăşesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile faţă de media profiturilor impozabile/contabile ale perioadei 2018-2022, acestea se impozitează cu o cotă de 60%”, se arată în nota de fundamentare a OUG.

În acest moment, producătorii de gaze plătesc oricum un impozit pe veniturile suplimentare obţinute din vânzarea gazului natural, dar prin acest OUG ar fi taxate şi producţia de petrol şi cea de produse petroliere.

OMV Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, a terminat primele nouă luni din 2022 cu un profit net de 9,1 miliarde de lei, în creştere semnificativă faţă de nivelul de 1,6 miliarde de lei din 2021. Romgaz, cel mai mare producător de gaze din Româniia, a terminat primele nouă luni cu un profit net de 2,6 miliarde de lei, aproape dublu faţă de perioada similară a anului trecut.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO