Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Petros au urcat cu 12% pe bursă după ce compania şi-a dublat profitul

Acţiunile Petros au urcat cu 12% pe bursă după ce...

Autor: Adrian Cojocar

12.05.2013, 19:50 405

Acţiunile Rompetrol Well Services (PTR), divizia de servicii petroliere la sondă a grupului Rompetrol, au sărit într-o zi pe bursă cu 12%, reprezentând cel mai mare avans din şedinţa de vineri, după ce compania a raportat pe primul trimestru al anului un profit net de 6,6 mil. lei (1,5 mil. euro), faţă de un câştig net de 3,2 milioane de lei în intervalul similar din 2012.

Afacerile companiei au urcat în primele trei luni ale anului cu 40%, ajungând la 25,7 mil. lei (5,9 mil. euro).

Rezultatele au surprins pozitiv investitorii, mai ales că societatea şi-a bugetat pentru acest an un profit net în scădere cu 25%, la 16,5 mil. lei (3,8 mil. euro) şi mi­zea­ză de asemenea pe venituri de 97,2 mil. lei (22,5 mil. euro), cu 6,3% sub cele consemnate anul trecut.

La baza rezultatelor Petros din pri­mul trimestru a contat cel mai pro­babil şi vremea favorabilă din debutul anului care a permis desfă­şu­ra­rea de lucrări în primele trei luni ale anului, în situaţia în care în aceeaşi perioadă din 2012 con­diţiile climatice nepriel­nice au blocat activi­tatea celor mai multe com­panii, în special în luna februarie pe fondul viscolului şi al nin­sorilor abun­dente.

„Rezultatul financiar al societăţii înregistrează valori pozitive, în co­relaţie directă cu faptul că între­prinderea nu are credite bancare şi finanţarea ac­ti­vi­tăţii operaţionale se realizează din surse proprii“, se arată în raportul companiei. La 31 decem­brie societatea avea datorii totale de 14,5 milioane de lei, în special credite pe termen scurt la furnizori.

Din activitatea operaţională, Petros a obţinut un profit de 6,9 mil. lei, de peste două ori mai ridicat decât în acelaşi interval din 2012. Activitatea financiară a companiei a adus de asemenea un profit de 0,9 mil. lei.

Rompetrol Well Services inten­ţionează de asemenea să deschidă o sucursală în Irak, situată în regiunea Kurdistan. Propunerea va fi discutată de acţionarii companiei într-o adunare generală programată pentru 13/14 iunie, se arată într-un raport al companiei transmis bursei.

Consiliul de administraţie al companiei a decis joi revocarea din funcţia de preşedinte al CA a lui Adrian-Ion Stănescu şi numirea în această funcţie a adminis­tra­torului Talgat Issayev. Stănescu a rămas însă director general al com­paniei şi şi-a păstrat un loc în consiliul de administraţie al societăţii.

Pe fondul creş­terii profitului, Rom­petrol Well Services a strâns în conturi lichidităţi în valoare de 25,5 milioane de lei (5,9 milioane de euro).

Compania a distribuit constant în ultimii ani dividende, anul acesta acţionarii urmând să încaseze divi­dende în valoare cumulată de 8 milioane de lei (1,8 milioane de euro), suma reprezentând aproape o treime din profitul con­semnat în 2012.

Compania va acorda un dividend brut de 0,029 lei/acţiune, similar celui de anul trecut.

La ultimul preţ din piaţă, de 0,3544 lei/acţiune, randamentul adus de dividend este de 7,3%.

Grupul Rompetrol, deţinut de KazMunaiGaz din Kazahstan, deţine 71,7% din acţiunile Rompetrol Well Services. În acţionariat se regăseşte şi fondul de investiţii KJK Fund SICAV-SIF, înregistrat în Luxemburg şi administrat de compania KJK Ca­pital Management din Finlanda, cu 5,77% din acţiuni.

 

Titlurile Petros au înregistrat o creştere susţinută pe bursă în ultimele luni, evoluţie care a venit pe fondul achiziţiilor realizate de fondul de investiţii KJK Fund la finele anului trecut.

 

Acţiunile companiei, listate la BVB, se tranzacţionau vineri la preţul de 0,4 lei/ unitate. La această cotaţie, capitalizarea Rompetrol Well Services este de 111,2 milioane de lei (25,8 milioane de euro).

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO