♦ „Probabil că a existat un investitor mai mare care a dorit să îşi reducă expunerea pe companie”, spune un broker
De la începutul anului încoace, acţiunile producătorului de prefabricate din beton Prebet Aiud (simbol bursier PREB) înregistrează o depreciere de 5,3%, pe o lichiditate de 22,4 milioane de lei şi o valoare de piaţă de 90,3 milioane de lei, cu mult sub nivelurile afişate la începutul verii.
Preţul unei acţiuni PREB era de 6,1 lei pe 10 iunie, faţă de 2,16 lei cât era înaintea şedinţei de vineri 4 octombrie. De asemenea, capitalizarea ajungea la 255 de milioane de lei, având în vedere că acţiunile erau pe plus cu 167,5% de la început de an, compania fiind la acea vreme unul dintre performerii bursei locale.
Dinamica a venit în contextul în care în primele luni din 2024 compania a încheiat multiple contracte semnificative în valoare cumulată de circa 400 mil. lei, deci de patru ori mai mult decât actuala evaluare bursieră.
Tot în prima parte a anului, acţionarii Prebet au aprobat majorarea capitalului social al companiei cu suma de 17,7 mil. lei, prin emisiunea a 98,2 milioane de acţiuni, cu o valoare nominală de 0,18 lei pe unitate, prin aport în numerar şi/sau prin conversia unor creanţe împotriva societăţii.
După atingerea pragului de 6,1 lei menţionat mai sus, acţiunile PREB au înregistrat patru şedinţe consecutive cu scăderi de câte 15%, iar apoi au readoptat un trend ascendent, însă pentru scurtă durată, conform datelor bvb.ro.
„Am văzut o reacţie pozitivă, în primă fază, la acel contract important pe care l-au anunţat, cel de peste 300 de milioane de lei, un contract foarte bun pentru ei. Cel mai probabil vedem o ajustare indusă de trecerea datei de înregistrare, 12 iunie, şi încărcarea drepturilor de preferinţă pentru majorarea de capital social cu până la 98 de milioane de acţiuni noi. Preţul acţiunilor se ajustează, deci, în acest moment, capitalizarea fiind raportată la noul număr potenţial de acţiuni”, explica atunci Radu Cojoc, broker al Goldring.
Ulterior, la finele lui august, compania din judeţul Alba a raportat rezultatele financiare aferente primelor şase luni din an, care au inclus un profit net de 1,9 milioane de lei, de la 3,7 milioane în aceeaşi perioadă din 2023. Veniturile s-au majorat cu 24,6% la 30,9 milioane de lei, în vreme ce cheltuielile au însumat 29 de milioane, plus 41%.
Pe 2 octombrie, acţiunile PREB au fost lider de lichiditate la BVB, titlu adesea „rezervat” de emitenţi din prima liga bursieră precum Banca Transilvania, OMV Petrom şi Hidroelectrica. Pe un rulaj de 9 milioane de lei, titlurile au încheiat şedinţa în scădere cu 0,9%, după ce pierduseră la un moment dat 7,1%.
„Nu au venit ştiri noi dinspre Prebet. Tranzacţiile mari vin după ce compania a derulat o operaţiune de majorare de capital social prin care a atras bani la un preţ mai mic al acţiunii, egal cu valoarea nominală, de 0,18 lei pe acţiune. În urma acestor operaţiuni, probabil că a existat un investitor mai mare care a dorit să îşi reducă expunerea pe Prebet şi a găsit cumpărători la un preţ sub cel ce era în piaţă cu o zi înainte, de unde scăderea şi lichiditatea foarte mare”, spune Alin Brendea, analist bursier la Prime Transaction, pentru ZF.
Compania a început la finele lunii septembrie a doua epată a majorării de capital social şi tot atunci a împrumutat 6,4 milioane de lei către Prebet Aggregates SRL, filială înfiinţată anul trecut, specializată în extracţia pietrişului, nisipului, argilei şi caolinului.
Din acţionariatul Prebet Aiud fac parte Ges-Green Energy Specialists (cu un pachet de 25% din capitalul social), Anodin Opportunity (15,2%), Acord Construct (13%), Anodin Assets (12,6%), Ausel Imobiliare (11,8%), alte persoane juridice (2,2%) şi investitori persoane fizice (20%).
Acţiunile PREB sunt pe plus cu 5,9% în ultimele 12 luni.