Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Proprietatea se vand pe sub tejghea. Reprezentantii fondului spun ca nu pot face nimic

Actiunile Proprietatea se vand pe sub tejghea. Reprezentantii fondului spun ca nu pot face nimic

Daniela Lulache, director general al Fondului Proprietatea: Sa nu va imaginati ca actionarii Fondului Proprietatea sunt niste batranei care nu inteleg ca pretul la care se vand titlurile Fondului sunt rezultatul dintre cerere si oferta. Indiferent de cat de mica este valoarea la care se tranzactioneaza titlurile, actionarii sunt constienti ca vand titlurile la o valoare sub cea contabila, iar noi, conducerea Fondului, nu putem impiedica acest lucru (FOTO: Agerpres)

19.03.2009, 20:03 235

Un simplu contract de vanzare-cumparare si completarea unui formular la Depozitarul Central sunt formalitatile pe care trebuie sa le realizeze cei care vor sa cumpere sau sa vanda actiuni Fondul Proprietatea.

Absenta unei piete transparente pentru tranzactionarea titlurilor si a unui pret oficial face ca aceia care le tranzactioneaza sa-si asume riscuri foarte mari.
Potrivit datelor din piata, in ultimele saptamani, titlurile Fondului au ajuns sa se tranzactioneze la preturi de 7-8% din valoarea nominala, cu mult sub valoarea de piata a activelor fondului.
Atat reprezentantii fondului, cat si cei ai Depozitarului Central, unde se face transferul actiunilor, spun ca nu pot da informatii despre preturile la care se tranzactioneaza titlurile.
"Nu avem mijloacele formale care sa ne permita sa vorbim despre valoarea la care se tranzactioneaza titlurile", a declarat Daniela Lulache, directorul general al Fondului Proprietatea. Ea sustine insa ca actionarii sunt informati si ca iau deciziile de vanzare in cunostinta de cauza.
"Sa nu va imaginati ca actionarii Fondului Proprietatea sunt niste batranei care nu inteleg ca pretul la care se vand titlurile Fondului sunt rezultatul dintre cerere si oferta. Indiferent de cat de mica este valoarea la care se tranzactioneaza titlurile, actionarii sunt constienti ca vand titlurile la o valoare sub cea contabila, iar noi, conducerea Fondului, nu putem impiedica acest lucru", spune Lulache.
Si cei care tranzactioneaza actiuni spun ca pretul este dictat de cerere si oferta, dar si de ceea ce se intampla pe Bursa, unde sunt listate cateva dintre cele mai importante detineri ale Fondului.
"Incerc sa corelez cererea cu oferta. Chiar daca Fondul Proprietatea este o investitie mai buna decat SIF-urile, nu este la fel de sovabil, nu exista o contraparte sigura, ceea ce ma face sa cred ca va ajunge sa se tranzactioneze si mai jos. In plus, foarte multe societati din portofoliu nu vor mai da dividende", explica Stefan Terziu, care cumpara actiuni atat in nume propriu, cat si pentru o serie de clienti.
Nu toti cei care detin actiuni la Fond sunt dispusi sa le vanda insa la preturile oferite in ultima perioada.
"M-a sunat cineva chiar aseara si mi-a facut o oferta de 8%, dar nu sunt dispusa sa vand la acest pret, mai ales ca sunt economist si stiu ce implicatii are imprumutul FMI asupra economiei si cred ca o sa-si revina si Bursa", spune o doamna care a preferat sa-si pastreze anonimatul. Ea a publicat un anunt pentru vanzarea unui pachet mare de actiuni Fondul Proprietatea, pentru care cere 0,35 de lei pe titlu.
Spre deosebire de SIF-uri, care au pierdut in ultimul an circa 80% din valoare, dar care au o expunere ridicata pe sectorul bancar, unul dintre cele mai afectate de criza, Fondul Proprietatea are cea mai mare parte a activelor in companii din sectorul energetic si de utilitati, care este mai putin vulnerabil in conditii de criza economica. Printre participatiile fondului se numara companii importante listate la Bursa precum Petrom, Transelectrica si Transgaz, dar si companii nelistate insa valoroase, precum Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica si companiile de distributie a energiei electrice, filiale ale fostei Electrica.
Singurele informatii oficiale privind tranzactiile cu Fondul Proprietatea sunt cele oferite de SIF Muntenia, care a cumparat 7,9 milioane de actiuni la pretul de 0,6 lei/actiune, in iunie 2008. Tot in vara anului trecut a avut loc si cea mai mare tranzactie cu titluri Proprietatea, grupul american Cartesian achizitionand 2,77% din actiunile Fondului, la un pret care nu a fost facut public.
Potrivit ultimelor raportari disponibile, Fondul avea la sfarsitul lunii februarie 2.164 de actionari privati, care detineau 31,72% din capital. La sfarsitul lui decembrie 2007, cand titlurile inca nu puteau fi transferate prin Depozitarul Central, Fondul avea 3.024 de actionari, care detineau 12,25% din capital. Practic, in acest interval, circa 1.000 de persoane si-au vandut actiunile detinute.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO