Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile româneşti au crescut opt zile la rând, dar brokerii spun că nu sunt tranzacţii

Acţiunile româneşti au crescut opt zile la rând, dar...

Autor: Stefan Musgociu

15.07.2013, 20:40 540

Bursa a urcat ieri cu 0,19% (indicele BET-C), marcând a opta şedinţă de creştere, într-o piaţă cu volume de tran­zac­ţionare în continuare reduse, unde peste 80% din lichiditate a fost realizată pe transferuri cu titlurile Fon­dului Proprietatea (FP), Erste (EBS), SIF Transilvania (SIF3) şi BRD.

În ultimele opt şe­dinţe indicele general al Bur­sei de la Bucureşti, BET-C, a crescut cumu­lat cu 3,42%, însă volu­me­le de tranzacţionare au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni.

Tranzacţiile au cu­mu­lat 24,9 milioane de lei (5,6 milioane de euro), valoare cu 38% sub rulajul şedinţei pre­ce­dente, de 40,1 milioa­ne de lei (9 milioane de euro). Peste 80% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (12,7 milioane de lei, din care trei deal-uri de 5,8 milioane de lei), BRD (3,1 milioane de lei, din care două deal-uri de 2,3 milioane de lei), Erste (3,1 milioane de lei) şi SIF Transilvania (2,1 milioane de lei).

„Piaţa continuă să aibă o evoluţie anemică, semn că investitorii nu au reu­şit să treacă peste reticenţa carac­teris­tică din ultimele săptămâni. Investitorii preferă să rămână în aşteptare şi să tranzacţioneze doar din când în când, fiind probabil influenţaţi de evoluţia pieţelor externe sau poate că nu sunt convinşi că piaţa mai poate creşte de la nivelurile actuale. În aceste condiţii, vedem evoluţii mixte pentru cele mai importante titluri tranzacţionate şi, de cele mai multe ori, mişcări mai ample ale preţurilor de la o tranzacţie la alta. Nu cred că putem să ne aşteptam la o situaţie diferită în şedinţele următoare, piaţa urmând cel mai probabil să aibă o evoluţie asemănătoare cel puţin până ce vor fi anunţate primele rezultate semes­triale“, a declarat Mihai Mureşian, di­rectorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Inter­capital Invest.

Titlurile FP au încheiat ziua în scădere nesemnifi­ca­tivă, cu 0,08%, la 0,64 lei, iar acţiunile Erste au urmat evoluţia de pe piaţa de la Viena şi au avansat cu 1,71%, la 94,9 lei.

La închiderea pieţei prin­cipale, indicele BET, al celor mai lichide zece ac­ţiuni, a fost în creştere cu 0,47%, în timp ce indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor FP, s-a plasat cu 0,36% sub nivelul de vineri.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 574.000 de lei, faţă de 85.000 în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,5%. Pieţele vestice au revenit în apropierea maximelor istorice după ce se corectaseră la finalul lui mai şi începutul lui iunie. În SUA, indicii Dow Jones Industrial Average (DJIA) şi S&P500 sunt la maxime istorice din punctul de vedere al randa­mentelor ajustate cu inflaţia. Valorile nominale ale celor doi indici sunt foarte apropiate de maximele din mai.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO