Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Romgaz, creştere de 11% într-o lună pe măsură ce se apropie decizia finală de investiţii pentru Neptun Deep

Acţiunile Romgaz, creştere de 11% într-o lună pe...

Autor: Eduard Ivanovici

08.06.2023, 00:00 2529

Cu 1,2% se apreciau acţiunile producătorului şi furnizorului de gaze naturale Romgaz (SNG) în după-amiaza de ieri, pe un rulaj de 2,3 milioane de lei, aducând dinamica din ultima lună la plus 11%, pe tranzacţii de 44 de milioane de lei, potrivit BVB.

Evoluţia vine după ce în martie OMV Petrom a semnat contractul pentru preluarea de gaze naturale din proiectul Neptun Deep din Marea Neagră în Sistemul Naţional de Transport prin punctul de la Tuzla, judeţul Constanţa, în baza unei investiţii pe 17 ani cu Transgaz. 

OMV Petrom şi Romgaz, parteneri în proiectul Neptun Deep, şi-au exprimat dorinţa de a rezerva capacitatea de transport al gazelor naturale extrase din Marea Neagră în cadrul etapei angajante a procesului de capacitate incrementală pentru punctul de intrare/ieşire în/din SNT, derulată de Transgaz şi au constituit o garanţie bancară de 88 mil. euro (câte 44 milioane de euro fiecare) pentru a-şi rezerva capacitate pe conducta de transport gaze naturale pe care o va construi Transgaz în zona Tuzla. 

Lucrările propriu-zise urmează a fi demarate după luarea deciziei finale de investiţie de către concesionarii de perimetre off-shore din Marea Neagră, anunţată pentru jumătatea acestui an. Acţiunile SNG sunt pe minus cu 11,5% în ultimul an, faţă de un BET în scădere cu 2% şi un BET-NG în urcare cu 4%. Dinamica din 2023 a companiei de stat este de plus 12,3%. Prin comparaţie, BET şi BET-NG au plus 4,7%, respectiv 10,5%. Grupul este evaluat la peste 16 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO