Acţiunile Rompetrol Well Services (Petros), companie din grupul Rompetrol specializată în servicii la pompă, dar care se sprijină pe comenzile venite de la OMV Petrom, au înregistrat în acest an una dintre cele mai mari creşteri de pe bursă, de la începutul anului urcând cu 48% după ce compania a avut în primele nouă luni una dintre cele mai bune dinamici la nivelul afacerilor şi profitului de pe bursă şi a surprins pozitiv investitorii.
Incluzând dividendul brut, de 0,029 lei/acţiune, distribuit de companie în acest an, câştigul total adus de aceste acţiuni investitorilor de pe bursă pe parcursul anului se ridică la 56%.
WikiZF: Profilul companiei Rompetrol
Petros a obţinut în primele nouă luni un profit net de 23,9 mil. lei (5,4 mil. euro), mai mare cu 54,4% comparativ cu anul precedent, evoluţie care s-a datorat creşterii vânzărilor companiei cu 37,7%, până la 95,6 mil. lei (21,5 mil. euro).
Afacerile Petros au crescut pe seama majorării comenzilor din partea partenerilor tradiţionali, cei mai mari fiind Petrom, care anul trecut a generat 54% din afacerile societăţii, în timp ce 6% din vânzări au fost realizate în 2012 cu Romgaz, dar şi pe fondul identificării unor noi parteneri externi.
„Performanţele economice au fost corelate cu strategia de stabilire şi reactualizarea permanentă a tarifelor în concordanţă cu nivelul pieţei şi identificarea unor potenţiali parteneri externi. Prin autofinanţare au fost realizate şi obiectivele de investiţii totalizând peste 2 milioane de dolari în primele nouă luni care se compun din trei agregate de acidizare, cisterne de acid clorhidric, sisteme de monitorizare a parametrilor tehnologici, scule şi dispozitive pentru sonde“, se arată în raportul trimestrial al companiei.
Companiile care exploatează resurse de petrol şi gaze şi-au accelerat investiţiile în sector anul acesta ca urmare a menţinerii unui preţ ridicat la hidrocarburi. Preţul ţiţeiului de tip Brent european s-a situat în ultimii doi ani la un nivel atractiv pentru producători, de peste 100 de dolari/baril. La finalul săptămânii trecute cotaţia ţiţeiului pe piaţa europeană era de 108,8 dolari/baril.
Conducerea Rompetrol Well Services a propus luna trecută preluarea unor active de producţie de la alte companii din grupul Rompetrol evaluate de KPMG la 22 de milioane de dolari.
Petros urma să preia divizia de foraj din Libia, evaluată la 13,2 milioane de dolari, şi divizia de foraj şi servicii la sondă din România a companiei Rompetrol care a fost evaluată la 8,9 milioane de dolari.
Cele două divizii au adus în primele cinci luni din 2013 un profit brut de circa un milion dolari la afaceri de circa 6 milioane de dolari.
Ulterior consiliul de administraţie al Petros a emis pe bursă un raport în care spune că în procesul de analizare a tranzacţiei au apărut între timp elemente noi tehnico-financiare şi din această cauză tranzacţia nu mai este oportună în forma prevăzută iniţial şi este nevoie de o regândire a strategiei. Ca urmare, reprezentantul grupului Rompetrol, care deţine 71,7% din acţiunile Rompetrol Well Services, s-a abţinut de la votul din AGA care a avut loc recent şi a vizat achiziţia respectivelor active.
Rompetrol Well Services dispunea la finele lunii septembrie de lichidităţi în valoare de 23,8 mil. lei (5,4 mil. euro).
Petros le-a adus finlandezilor de la fondul de investiţii KJK Fund SICAV-SIF, care au cumpărat în luna septembrie a anului trecut 5,8% din acţiunile companiei, un câştig de 88,5%. Astfel, cu o investiţie de circa 4,4 mil. lei finlandezii au câştigat cu Petros circa 3,9 mil. lei în aproximativ 14 luni de zile.
Ieri, acţiunile Petros se tranzacţionau la un preţ de 0,48 lei/unitate, nivel la care compania este evaluată pe bursă la 30 mil. euro.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.11.2013