Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Rompetrol Well Services urcă cu 14,8% la Bursa de la Bucureşti. Acţionarul KJK Balkan Holding propune dividende speciale de 84,4 mil. lei. „Compania are o poziţie de numerar substanţială”

Acţiunile Rompetrol Well Services urcă cu 14,8% la...

Autor: Tibi Oprea , Liviu Popescu

04.12.2020, 00:00 408

Acţiunile Rompetrol Well Services Ploieşti (simbol bursier PTR), divizia de servicii petroliere la sondă a grupului Rompetrol, au închis şedinţa de tranzacţionare de joi în creştere cu 14,8%, după ce KJK Balkan Holding, acţionar cu 10,7% din capitalul social al companiei, a propus distribuirea de dividende speciale de 84,4 mil. lei, potrivit datelor agregate de ZF de la BVB. Rulajul de 308.000 lei a fost cel mai ridicat din ultimele cel puţin şase luni, potrivit datelor BVB. Astfel, KJK a introdus pe ordinea de zi a acţionarilor din adunarea generală ordinară aprobarea schimbării destinaţiei celorlalte rezerve şi a câştigurilor reportate din profitul net obţinut în anii precedenţi în valoare de 84,4 mil. lei şi distribuirea acestei sume ca dividend special acţionarilor, respectiv a unui dividend brut de 0,3033 lei pe acţiune.

„Compania are o poziţie de numerar substanţială, care a fost acumulată în ultimii 10 ani, ceea ce dovedeşte lipsa unor proiecte de investiţii viabile care ar necesita astfel de resurse. În plus, supracapitalizarea companiei duce la o rentabilitate redusă asupra acestui capital, care se reflectă şi în cotaţia bursieră, care este relativ neschimbată în ultimii 5 ani. În absenţa unei justificări economice pentru a nu distribui profitul companiei ca dividend, reţinerea sumelor apare ca nejustificată şi dăunătoare acţionarilor care au dreptul la beneficii realizate prin investiţia lor”, este motivaţia KJK pentru care a introdus acest punct pe ordinea de zi.

Anterior, în aprilie 2020, acţionarii Rompetrol Well Services au arpobat repartizarea a 12,2 milioane de lei sub formă de dividende, adică un dividend brut de 0,0473 lei pe acţiune. De la începutul anului, acţiunile PTR înregistrează o creştere de 17,4%, pe fondul unui rulaj de 4,5 milioane de lei, emitentul ajungând la 101,3 milioane de lei. Compania este controlată în proporţie de 73% de KMG International.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO