Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Telecom Italia se prăbuşesc după ce gigantul a anunţat că se va împărţi în două companii. Decizia, luată pentru a evita o ofertă de 10,7 mld. euro din partea unui grup american de private equity

Valoarea de piaţă a Telecom Italia este de 6,44 miliarde de euro, cu 4 miliarde sub oferta KKR

Valoarea de piaţă a Telecom Italia este de 6,44 miliarde de euro, cu 4 miliarde sub oferta KKR

Autor: Eduard Ivanovici

03.03.2022, 16:27 159

Acţiunile Telecom Italia s-au prăbuşit la un moment dat în cursul zilei de astăzi cu peste 16%, după ce grupul a anunţat că se va despărţi în două entităţi pentru a evita o licitaţie de 10,7 miliarde de euro din partea grupului de private equity KKR, notează Financial Times.

La ora redactării ştirii, acţiunile afişau un minus de 13%.

Cea mai mare companie telecom din Italia a raportat pierderi nete de 8,7 miliarde de euro în 2021 şi a declarat că nu va distribui dividende pe acţiunile ordinare. Telecom Italia a înregistrat un profit net de 7,2 miliarde de euro în 2020.

În T4/2021, grupul a avut pierderi nete de 8,6 miliarde de euro, faţă de un profit net de 6 miliarde de euro în acelaşi trimestru al anului anterior.

Noul CEO Pietro Labriola a propus separarea companiei în două companii. Astfel, o entitate, „Netco”, ar cuprinde reţeaua fixă a grupului, urmând să furnizeze capacitate tuturor jucătorilor din Italia. Al doilea segment, „Serco”, ar deţine toate celelalte active, inclusiv divizia mobilă şi cea din Brazilia. Decizia ar permite un parteneriat cu rivalul susţinut de stat Open Fiber.

Telecom Italia a declarat miercuri că va prezenta în curând o evaluare a ofertei lansate în noiembrie de KKR. Propunerea include, de asemenea, separarea grupului.

Labriola , care a condus până în noiembrie divizia braziliană a Telecom Italia, spune că oferta înaintată de KKR „include mai multe elemente de incertitudine”.

Compania americană de investiţii a oferit 0,505 euro per acţiune în cash, ceea ce se traduce printr-o evaluare de 10,7 miliarde de dolari pentru Telecom Italia. Grupul italian are datorii nete de 22,5 miliarde de euro.

Acţiunile Telecom Italia ajungeau la 16:20, ora României, la 0,3 euro per unitate, sub oferta KKR. Capitalizarea atinge 6,44 miliarde de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO