Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile turceşti, cele mai performante la nivel global în 2022, au suferit cel mai grav declin din ultimele 10 luni: „În cel mai recent raliu au fost prezenţi prea mulţi investitori lipsiţi de experienţă, care se bazau pe impulsul resimţit la nivel local”

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

06.01.2023, 12:45 598

Acţiunile listate pe bursa de valori din Turcia au înregistrat cea mai abruptă scădere din ultimele 10 luni, după un nou maxim istoric atins săptămâna aceasta. Evoluţia vine în contextul în care traderii au folosit schimbarea resimţită de apetitul de risc la nivel global drept o scuză pentru a obţine profituri pe baza celei mai performante pieţe de capital de anul trecut.

La finele şedinţei de ieri, benchmark-ul BIST 100 a pierdut 7,4%, cel mai grav declin din 24 februarie 2022, ziua care a marcat declanşarea războiului din Ucraina. Vânzările au accelerat în ultimele ore ale sesiunii, după ce datele privind piaţa muncii din Statele Unite au indicat că Rezerva Federală – banca centrală americană – îşi va menţine planurile de majorare a ratelor dobânzilor, scrie Bloomberg.

„În cel mai recent raliu au fost prezenţi prea mulţi investitori lipsiţi de experienţă, care se bazau pe impulsul resimţit la nivel local, unii dintre ai putând să fi avut inclusiv poziţii cu efect de levier. Deci până şi o mică scădere, care nu este rapid inversată, are potenţialul de a crea un set de efecte negative, în vreme ce investitorii sunt forţaţi să îşi compenseze poziţiile printr-o serie de vânzări din panică”, spune Can Oksun, senior trader la Global Securities din Istanbul.

Totuşi, indicele de referinţă afişa un avans de 3,2% în după-amiaza zilei de vineri. Indicele paneuropean Stoxx 600 era pe plus cu 0,05%, potrivit Google Finance.

Valoarea acţiunilor turceşti denominate în dolari a crescut de peste două ori anul trecut, activele fiind alimentate de investitorii locali care au căutat să îşi protejeze economiile de o inflaţie aflată la niveluri istorice.

În pofida recentului declin, trendul pe termen mediu adoptat de acţiunile turceşti rămâne „în sens ascendent”, ţinând cont că respectivele active au devenit un instrument alternativ de investiţii în vreme ce lira turcească a continuat să înregistreze scăderi, argumentează administratorul de active Seker Investment.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO