Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile „vedetă“ Transelectrica au crescut cu 90% în ultimul an. Mai au potenţial să urce?

Acţiunile „vedetă“ Transelectrica au crescut cu 90%...

Autor: Adrian Cojocar

04.07.2014, 00:07 1240

Analiştii consideră că acţiunile Transelectrica au un potenţial mai limitat de creştere în continuare după ce cotaţia aproape s-a dublat în ultimul an, dar spun că nu este o acţiune scumpă, putând oferi anul viitor acţionarilor un randament din dividende de circa 9%.

Acţiunile transpor­tato­ru­lui de energie Trans­elec­­trica Bu­cu­reşti (TEL) s-au aflat în ultimele luni în centrul atenţiei investitorilor, care au urcat co­taţia cu peste 20% în ultima lună şi cu aproape 90% în ultimul an, pe fondul rezultatelor bune raportate de societate şi dividendelor generoase.

„Teoretic, după o astfel de creştere foarte rapidă pot să intervină şi corecţii, dar este important că investitorii încep să perceapă compania ca fiind una stabilă şi cu profitabilitate mai mare. Transelectrica încă este evaluată la discount faţă de companiile din Vest şi are un grad de îndatorare mai scăzut decât acestea din urmă. Dacă avem în vedere randamentul din dividende aşteptat, de 9% pentru anul viitor, mult mai mare decât dobânzile bancare, cred că preţul actual de pe bursă nu este nerealist. Potenţialul este mai limitat acum pentru că a crescut mult, dar nu este o acţiune scumpă, poate să mai aducă un randament de 10% pe an“, spune Mihai Căruntu, şeful depar­ta­men­tului de cercetare al BCR.

WikiZF: Profilul companiei Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" S.A.

El a precizat că Transelectrica este o altă companie decât cea de până în anul 2012 şi bursa a recunoscut acest lucru, având în prezent un management profesionist şi mai transparent.

„La propunerea Fondului Proprie­tatea Transelectrica este prima com­panie de stat de la bursă unde Consiliul de Supraveghere are un bonus de performanţă bazat pe evoluţia acţiunilor companiei pe bursă prin intermediul unui plan de opţiuni care a stimulat membrii acestuia să fie mai transparenţi. Planul de administrare pe patru ani realizat de aceştia este cel mai bun document emis de Transelectrica de la listare şi compania se străduieşte să comunice în mod transparent cu analiştii“, mai spune Căruntu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO