Burse - Fonduri mutuale

Activele celor mai mari zece administratori de investiţii din România au scăzut cu 1 mld. euro în primele şase luni din 2022

Activele celor mai mari zece administratori de...

Autor: Liviu Popescu

31.07.2022, 10:49 579

♦ Raiffeisen AM, cea mai mare scădere, respectiv 35%, urmată de BRD AM (28%), Amundi (26%) ♦ La polul opus activele Patria AM au urcat cu 10% în contextul unei expuneri mai scăzute pe obligaţiuni ♦ Din această scădere de 5,2 mld. lei, circa 4,1 mld. lei sunt retragerile clienţilor ca urmare a scumpirilor accelerate care au afectat fondurile de obligaţiuni.

Pe fondul scumpirilor accele­rate din economie, care au adus o inflaţie record pentru ultimii 20 de ani şi au diminuat puternic preţul obligaţiunilor, ceea ce a dus la pierderi pentru investitori şi la retrageri de bani, activele celor mai mari zece administratori de investiţii din România, precum BT Asset Manage­ment, Erste AM, Raiffeisen, care au câteva sute de mii de clienţi, au scăzut cu 1 mld. euro în primele şase luni din 2022. Astfel, activele gestionate de aceşti admi­nistratori, adică valoarea investiţiilor în fonduri de obligaţiuni, de acţiuni, dar şi depozitele bancare şi alte instrumente financiare, era la iunie 2022 de 19,7 mi­liarde de lei, comparativ cu 25,2 miliarde de lei la decembrie 2021, echivalentul unei scăderi de 5,2 miliarde de lei, adică 22%.

Şi faptul că Bursa de la Bucureşti a avut o scădere de 6% prin BET şi-a pus amprenta în sens negativ asupra activelor societăţilor.

Potrivit datelor Asociaţiei Administra­torilor de Fonduri (AAF), retragerile investitorilor din primele şase luni ale anului 2022 au fost de 4,1 mld. lei, aşadar cea mai mare parte a scăderii activelor a fost determinată de ieşirile de bani din fonduri, decizie luată de investitori pe fondul unor pierderi acolo unde plasamentele au fost în obligaţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO