Burse - Fonduri mutuale

Activele Fondului Suveran de Investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume, scădere de 14% – 164 mld. dolari – în 2022. Vehiculul de investiţii deţine circa 1,3% din toate acţiunile listate la nivel mondial

Activele Fondului Suveran de Investiţii al Norvegiei,...

Autor: Eduard Ivanovici

01.02.2023, 07:30 499

Valoarea Fondului Suveran de Investiţii al Norvegiei, cel mai mare la nivel mondial, a coborât anul trecut cu 14% la circa 1.300 de miliarde de dolari. Prin comparaţie, indicele OSE al bursei din Oslo s-a depreciat cu 1% în 022, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor din platforma Euronext.

Fondul, care deţine active de aproape trei ori mai mari decât produsul intern brut (PIB) al Norvegiei, a pierdut anul trecut o sumă record de 164 de miliarde de dolari. Directorul executiv Nicolai Tangen spune că evoluţia a fost afectată de războiul din Ucraina, ritmul crescut al inflaţiei şi majorarea ratelor dobânzilor. Anterior, cea mai mare pierdere a fost înregistrată în timpul crizei financiare din 2008.

„Suntem investiţi în 9.000 de com­panii din 70 de ţări. Nu avem unde să ne ascundem“, explică Tangen.

Rezultatul marchează astfel sfârşitul unei serii istorice de randa­mente pozitive. Activele fondului alimentat cu capitalul obţinut din resursele petroliere şi gazele naturale din Marea Nordului au crescut anual cu peste un trilion de coroane norvegiene între 2019 şi 2021, în total peste 4 trilioane de coroane, echi­valentul a aproape 400 de miliarde de dolari după cursul actual de schimb. Cea mai mare depreciere a fost înregistrată de deţinerea la Amazon, în coborâre cu 5,6 mld. dolari, urmată de acţiunile Meta Platforms (Facebook), cu o pierdere de 5,2 mld. dolari. Deţinerea la producătorul de maşini electrice Tesla s-a micşorat cu 4,7 mld. dolari, conform agenţiei de presă Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO