Burse - Fonduri mutuale

Activele de pe piaţa asigurărilor, a pensiilor private şi a celei de capital s-au dublat din 2014 până la finalul lui 2021. Activele pieţelor non-bancare reprezintă 14,1% din PIB, cel mai înalt nivel de până acum

Activele de pe piaţa asigurărilor, a pensiilor private...

Autor: Roxana Rosu

20.07.2022, 11:11 97

Activele celor trei pieţe financiare non-bancare din România, respective piaţa asigurărilor, piaţa pensiilor private şi piaţa de capital, s-au dublat din 2014 până la finalul lui 2021, potrivit Raportului asupra stabilităţii pieţelor financiare nebancare, realizat de ASF.

Raportat PIB, activele sistemului au reprezentat 14,1%, cel mai înalt nivel de până acum.

Evoluţia arată depăşirea crizei provocată de Covid, dar, declanşarea războiului din Ucraina la începutul acestui an, a generat apariţia unei noi perioade cu volatilitate ridicată.

Cea mai mare pondere in PIB o are piaţa pensiilor private, de 7,8%, dinamica ascendentă a activelor fondurilor de pensii private fiind determinată atât de fluxul de contribuţii încasate lunar şi al plăţilor încă reduse, cât şi de rezultatele pozitive obţinute de administratori în urma politicilor de investiţii.

Pe locul al doilea din perspectiva valorii activelor raportate la PIB, se află sectorul instrumentelor şi investiţiilor financiare, cu un procent de 4,23% din PIB, fiind sectorul cel mai afectat de scăderea generalizată a pieţei de capital provocată de pandemie în anul 2020 (3,92% din PIB).

Activele sectorului asigurări – reasigurări reprezentau la sfârşitul anului 2021 un procent de 2,06% din PIB, în scădere faţă de finalul anului precedent (2,26%) ca urmare a falimentului City Insurance.

Totodată, la finalul lunii martie a anului 2022, capitalizarea bursieră (segment principal, doar acţiuni) a atins un nivel de 214,58 miliarde lei, în scădere cu 6% faţă de finalul anului 2021, datorată contextului geopolitic şi economic actual.

ASF spune că toate cele şapte riscuri principale luate în calcul în analiza sistemului se menţin la un nivel ridicat, patru dintre acestea fiind în creştere faţă de perioada anterioară.  

Toţi aceşti factori menţin mai multe riscuri la un nivel ridicat, noi şocuri putând determina amplificarea tensiunilor şi corecţii importante pe pieţele financiare internaţionale şi locale: riscul macroeconimic, riscul de piaţă, riscul operational şi riscul de credit, se precizează în raport.

ASF remarcă faptul că piaţa de capital a reuşit o revenire puternică după criza COVID-19 şi, ulterior, o relativă stabilizare după şocul războiului din Ucraina. În aprilie 2022, indicatorii de volatilitate au revenit la nivelul de dinainte de izbucnirea războiului din Ucraina, însă riscurile rămân ridicate.

Piaţa pensiilor private a crescut în 2021, însă a înregistrat un regres din punct de vedere al randamentelor în prima parte a anului 2022, iar administratorii îşi vor schimba strategia investiţională, având în vedere contextul inflaţionist actual şi scăderea valorii la care sunt tranzacţionate titlurile de stat pe piaţa secundară.

În acelaşi timp, gradul ridicat de concentrare pe piaţa asigurărilor continuă să reprezinte o vulnerabilitate atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piaţă semnificative deţinute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare.

O posibilă sursă de stabilitate pentru toate cele trei pieţe financiare nebancare o reprezintă concentrarea în zona finanţelor verzi, segment aflat în centrul atenţiei atât în cadrul PNRR, cât şi, în general, la nivel european.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO