Burse - Fonduri mutuale

Activele SIF-urilor au pierdut 1 mld. lei in doua luni

Activele SIF-urilor au pierdut 1 mld. lei in doua luni

Click pentru imaginea marita

17.03.2008, 18:48 32

Cele cinci SIF-uri de pe Bursa au pierdut in primele doua luni ale anului circa un miliard de lei (circa 289 mil. euro) din valoarea cumulata a activelor nete. In procente, diminuarea de activ a fost in medie de 9,3%.
In aceeasi perioada, pierderile pe Bursa ale SIF-urilor au fost mai insemnate, acestea ridicandu-se la 2,48 mld. lei (circa 670 mil. euro), dupa ce actiunile SIF s-au depreciat in medie cu 22,9%.
Diminuarea activelor SIF a fost cauzata in totalitate de scaderile inregistrate de actiunile pe care acestea le detin in portofoliu pe fondul corectiei generale de la Bursa.
Scaderea mai ampla a actiunilor SIF comparativ cu cea inregistrata de active poate fi pusa si pe seama faptului ca in contabilitatea SIF, pentru determinarea valorii companiilor, este luat in calcul pretul mediu de transfer al actiunilor din ultimele trei luni de zile si nu cel de inchidere al perioadei.
Cele mai importante scaderi de activ le-au consemnat SIF Oltenia (SIF5), cu 11%, urmata de SIF Moldova (SIF2), al carei activ net a scazut in perioada ianuarie-februarie cu 9,9%.
Activele nete ale SIF Transilvania (SIF3) s-au diminuat in primele doua luni din acest an cu 7,5%, cel mai putin dintre cele cinci societati de investitii financiare.
Cu toate acestea, actiunile SIF Transilvania au suferit cea mai mare corectie pe Bursa dintre SIF-uri, pierzand 25% in primele doua luni ale anului, in timp ce titlurile SIF Oltenia au inregistrat una dintre cele mai mici corectii pe Bursa, in aceeasi perioada acestea pierzand 22,6%. Cele mai ferite au fost titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au pierdut 21,4%.

SIF Transilvania este prima la profituri dupa doua luni
La capitolul profituri, SIF Transilvania conduce dupa primele doua luni, cu un profit net de 11,83 mil. lei (3,2 mil. euro). SIF Transilvania a realizat cele mai multe dezinvestitii in februarie, iesind din actionariatul Minmetal Constanta (MINM), in urma ofertei publice de preluare derulata de actionarul majoritar, pentru 6,7 mil. lei, si vanzand pachetele de actiuni detinute la BETA Buzau si Rotec Buzau pentru 5,5, respectiv 5,8 mil. lei.
SIF Moldova a fost a doua la profit la sfarsitul lunii februarie, cu un castig net de 5,17 mil. lei (1,4 mil. euro), fiind urmata de SIF Banat-Crisana, cu un profit net de 1,85 mil. lei (0,5 mil. euro).
SIF Oltenia si SIF Muntenia (SIF4) au realizat rezultate nesemnificative in primele doua luni ale anului, SIF Oltenia fiind mai activa pe Bursa la cumparare, investind in actiuni Transelectrica (TEL) si Argus Constanta (UARG).

SIF-urile vor incasa dividende de la BRD de 28 mil. euro
Valoarea totala a dividendelor pe care SIF-urile le vor incasa de la BRD din profitul pe 2007 se va ridica la peste 104 mil. lei (28 mil. euro), in crestere cu 61% fata de dividendele din anul precedent. Cele cinci SIF-uri au incasat anul trecut dividende in valoare totala de 64,6 mil. lei (18,4 mil. euro). SIF-urile controleaza impreuna 25,26% din actiunile BRD.
Dividendele de la BCR si BRD sunt principalele surse de profit ale SIF-urilor in fiecare an.
Cele mai mari dividende le va incasa SIF Oltenia, care detine 5,34% din actiunile BRD, pentru care ii vor reveni circa 22 mil. lei (5,95 mil. euro), urmata de SIF Muntenia, care va primi 21,7 mil. lei (5,87 mil. euro) pentru 5,27%. SIF Moldova si SIF Transilvania vor primi circa 20,6 mil. lei (5,6 mil. euro), avand detineri de cate 5% din BRD, iar SIF Banat-Crisana, cu o participatie de 4,6%, va incasa 19 mil. lei (5,1 mil. euro).

SIF Muntenia distribuie un dividend de 0,07 lei/actiune
SIF Muntenia este ultima dintre SIF-uri care a anuntat dividendul brut pe care-l va distribui din profitul net pe 2007, nivelul acestuia fiind de 0,07 lei/actiune, la fel ca si anul trecut. Dividendul propus reprezinta aproape 3,8% din pretul actiunilor.
SIF Oltenia va distribui cel mai mare dividend brut nominal, de 0,078 lei/actiune, insa randamentul dividendului in acest caz este de 2,47%, din cauza pretului mai mare al actiunilor.
SIF Banat-Crisana si SIF Moldova intentioneaza sa dea actiuni gratuite din profitul pe 2007, insa au propus ca varianta de rezerva si distribuirea de dividende.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO