Burse - Fonduri mutuale

De acum încolo cei mai mari investitori ai Bursei de la Bucureşti vor dezvălui lunar ce mişcări fac în portofoliu: norma ASF care schimbă frecvenţa de publicare a investiţiilor fondurilor Pilon II din trimestrial în lunar, publicată în Monitorul Oficial. Vor apărea şi salariile celor care administrează banii de pensie ai românilor

Modificările şi completările ASF privind obligaţiile de raportare şi transparenţă în sistemul pensiilor private, publicate în Monitorul Oficial.

Modificările şi completările ASF privind obligaţiile de raportare şi transparenţă în sistemul pensiilor private, publicate în Monitorul Oficial.

Autor: Tibi Oprea

10.07.2022, 11:43 421

♦ În iunie, fondurile de pensii private vor trebui să publice detaliat structura portofoliului de investiţii şi mişcările din luna mai ♦ Salariile administratorilor vor fi publicate în situaţiile financiare anuale ale societăţilor de administrare ♦  Remuneraţiile şi bonusurile aferente anului 2021 vor fi publicate pe site-urile proprii în perioada următoare, posibil odată cu raportul lunar de activitate.

Cei mai mari investitori ai Bursei de Valori Bucureşti, respectiv cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, alimentate lunar în medie cu circa 850 mil. lei din contribuţiile a câtorva milioane de salariaţi români, vor publica lunar structura detaliată a investiţiilor, şi nu trime­strial, aşa cum o fac din decembrie 2020 încoace, potrivit completărilor unei norme a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 5 iulie 2022.

„Lunar, până la finalul lunii următoare, structura portofoliului de investiţii, conform anexei nr. 12, detaliată, pentru fiecare instrument financiar şi pentru fiecare emitent, cu date referitoare la valoarea actualizată, în lei, şi ponderea deţinută în activul total pentru ultima zi a lunii“, este modificarea literei e), articolul 10, din norma nr. 19/2021 privind obligaţiile de raportare şi transparenţă în sistemul pensiilor private.

Din iarna anului 2020, adică la câteva luni de la colapsul Wirecard şi de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, ASF a solicitat celor şapte fonduri de pensii private să publice trimestrial raportările din portofoliu, nu semestrial, aşa cum făcuseră câţiva ani la rând. La nici doi ani mai târziu, Autoritatea a cerut o frecvenţă lunară „pentru creşterea transparenţei în ceea ce priveşte modul de investire a activelor“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO