Burse - Fonduri mutuale

Administratorii de fonduri nu stiu daca sa vanda sau sa cumpere

Mihail Ion, presedintele societatii Raiffeisen Asset Management

Mihail Ion, presedintele societatii Raiffeisen Asset Management: Piata este foarte volatila si orice decizie luata acum poate parea pripita, indiferent ca este vorba despre cumparare sau vanzare.

17.09.2008, 18:43 38

Scaderile agresive de pe Bursa se vor reflecta in randamentele fondurilor de actiuni in urmatoarele zile. Impactul ar putea fi insa atenuat de faptul ca putine dintre fondurile de actiuni au mai avut curajul sa isi mentina o expunere de peste 80% din active pe piata de actiuni.

"Impactul actualelor corectii se va resimti cu o intarziere de cateva zile asupra fondurilor mutuale, pentru ca valoarea activului net unitar se calculeaza dupa informatii vechi de cateva zile", a spus Marius Olteanu, directorul executiv al societatii de administrare SIRA.

Marti, indicele BET, al celor mai lichide 10 companii de pe piata, a continuat trendul descendent consemnat la inceputul saptamanii, pierzand 7% fata de nivelul de referinta de luni. Societatile de investitii financiare (SIF-uri) au inregistrat si ele scaderi masive, de pana la 10% pe parcursul sedintei de marti, ducand la o scadere de 9% a indicelui BET-FI. Ieri, fondurile de actiuni raportau o depreciere a unitatii cuprinsa intre 1% si 4%.

Potrivit celor mai recente informatii, la sfarsitul lunii august, doar patru fonduri de actiuni din totalul de 17 aveau o expunere mai mare de 80% din active pe piata de actiuni.

Restul fondurilor de actiuni s-au refugiat in depozite si instrumente cu venit fix, printre cele mai ridicate plasamente in depozite bancare fiind raportate de fondurile de actiuni KD Maximus cu aproape 50% din active si Raiffeisen Prosper care a plasat 44% din active in depozite bancare.

Daca pe Bursa, cea mai mare parte a investitorilor reactioneaza emotional la vestile negative din plan international, investitorii in fonduri mutuale sunt mai temperati, preferand sa astepte o revenire a pietei decat sa iasa acum din fonduri si sa transforme astfel o pierdere pe hartie intr-una efectiva, spun administratorii.

"Investitorii ne suna in numar mai mare decat de obicei, cerandu-ne explicatii si lamuriri legate de evolutia pietei. Putini insa au decis sa iasa din fonduri si sa isi marcheze astfel pierderea", a afirmat Serban Nascu, vicepresedinte la societatea Target Asset Management.

"Investitorul in fonduri mutuale este mai calm decat cel care investeste pe Bursa, si are, de asemenea, un orizont investitional mai lung. Noi nu am inregistrat rascumparari decat marginal, pentru ca fondurile au un istoric bun al randamentelor", a continuat Olteanu de la SIRA.

Cu toate acestea, este destul de dificil de luat o decizie in conditiile actuale ale unei piete extrem de volatile. Cu atat mai mult cu cat corectiile sunt generalizate pe plan local cat si international.

"Piata este foarte volatila si orice decizie luata acum poate parea pripita, indiferent ca este vorba despre cumparare sau vanzare", a fost de parere Mihail Ion, presedintele societatii Raiffeisen Asset Management.

"Scaderile fondurilor de actiuni sunt in ton cu ceea ce se intampla pe bursele locala si internationale. O evolutie separata a fondurilor de actiuni de corectiile bursiere nu este posibila", a explicat Olteanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO