Burse - Fonduri mutuale

Administratorii fondurilor mutuale ale Băncii Transilvania, Raiffeisen şi Erste se numără printre acţionarii Electromagnetica

Administratorii fondurilor mutuale ale Băncii...

Autor: Ştefan Deleanu

28.03.2016, 00:04 657
În topul acţionarilor Electromagnetica SA Bucureşti (simbol bursier ELMA), companie cu o capitalizare de 104,78 milioane de lei, figurează administratorii fondurilor mutuale ale celor mai importante bănci din sistemul local - Banca Transilvania, Raiffeisen şi Erste (acţionarul majoritar al BCR). Cei trei au însă o participaţie redusă, de numai 1% din acţiunile Electromagnetica.

Cel mai mare acţionar instituţional al Electromagnetica este asociaţia salariaţilor, care deţine 29,63% din acţiunile companiei. Asociaţia salaria­ţilor deţine în total 200,3 milioane de acţiuni cu o valoare de 31 de milioane de lei la preţul pieţei. Al doilea cel mai mare acţionar al Electromagnetica este SIF Oltenia cu o participaţie de 24,93% care valorează 26 de milioane de lei.

Şi americanii de la Broadhurst Investment Limited aveau la începutul anului 2015 o deţinere de aproximativ 57,7 milioane de titluri, reprezentând 8,5% din acţiunile totale ale companiei, însă aceştia s-au retras, alegând să îşi vândă acţiunile până în al doilea trimestru din 2015.

Electromagnetica, producătorul şi furnizorul de energie şi corpuri de iluminat, a avut în anul 2015 o pierdere de 22,5 milioane de lei, faţă de profitul din 2014 de 7,5 milioane de lei. Conducerea companiei precizând că o amendă de 9 milioane de lei din partea Consiliului Concurenţei a fost un principalul factor al pierderilor reportate.

În vederea acoperirii pierderii din ultimul exerciţiu financiar, consiliul de administraţie le-a propus acţionarilor ca suma pierderilor să fie acoperită din rezervele societăţii şi cere împuternicire pentru a alege modalitatea de înregistrare în cele mai bune condiţii din punct de vedere fiscal.

Electromagnetica SA Bucureşti are o capitalizare bursieră de 104,78 milioane de lei, acţiunile companiei fiind tranzacţionate la preţul de 0,154 lei per titlu în cadrul şedinţei de tranzacţionare de vineri. În ultimul an acţiunile ELMA s-au depreciat cu 21,5%.