Burse - Fonduri mutuale

Adrian Manaila, Eldainvest: Evolutia SIF va depinde de atitudinea SAI

03.07.2007, 18:50 40

Societatile de investitii financiare (SIF) sunt in continuare pe val si au castigat si in ultima sedinta in medie peste 0,7%. Chiar daca vedeta ultimelor saptamani, SIF Transilvania, a pierdut luni aproape 5%, cresterea "sanatoasa" de pe SIF Muntenia si celelalte societati au urcat BET-FI la un nou maxim istoric.
Brokerii se asteapta la o vara agitata pe Bursa, in conditiile in care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare "a dat liber" societatilor de administrare a investitiilor (SAI) la cumpararea de SIF peste pragul maxim de detinere de 1%, prin intermediul fondurilor pe care le administreaza.
Adrian Manaila, presedintele societatii de brokeraj Eldainvest din Galati, spune ca evolutia din aceasta vara a sectorului financiar va depinde in mare parte de atitudinea pe care o vor avea SAI-urile asupra actiunilor SIF.
"Pana acum Societatile de Adminstrare a Investitiilor din afara au avut o atitudine pasiva asupra titlurilor SIF. Acestea din urma erau considerate simple investitii de portofoliu. Daca insa SAI vor dori sa se implice in deciziile luate in Adunarile Generale ale SIF, vor fi nevoite sa mai cumpere, iar pretul va creste in continuare", spune Adrian Manaila.
Indicele BET-FI a urcat in ultima sedinta cu 0,77%, valoarea tranzactiilor cu cele cinci actiuni fiind de 14,8 mil. euro (46,4 mil. lei).
Randamentul de la inceputul anului pe acest indice se apropie deja de 40%, dar analistii vad normala evolutia dupa un inceput de an mai slab si dupa un 2006 care a adus profituri sub cele din restul pietelor emergente. Anul trecut performanta BET-FI a fost de circa 32%.
"Valorile pe actiunile societatilor de investitii financiare sunt destul de ridicate. Cred ca ar trebui sa se lase un discount, dar investitorii iau in considerare deja dezvoltarea din urmatorii ani a economiei romanesti", mai spune Manaila.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni din punct de vedere al capitalizarii bursiere si lichiditatii, a pierdut 0,15%, valoarea totala a trenzactiilor din piata fiind de 22,4 mil. euro (69,7 mil. lei).
Titlurile Broker Cluj au sarit cu peste 12% dupa anuntarea noii majorari de capital, iar titlurile producatorului de locomotive Electroputere, au incheiat a cincisprezecea sedinta consecutiva pe crestere de 15%.

Actiunile Broker Cluj (BRK) au sarit ieri cu 12,46%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat ieri la circa 1,21 milioane de euro (3,81 milioane de lei), aflandu-se printre primele zece rulaje de la Bursa. Societatea de investitii financiare isi va majora capitalul social cu maximum 12,6 mil. euro (40,4 mil. lei), sumele provenind din fuziunea cu societatea de brokeraj Investco, din rezerve, cat si din noi aporturi din partea actionarilor companiei. In urma tuturor acestor operatiuni, capitalul social al Broker ar putea ajunge la 30,15 milioane de euro (95 de milioane de lei). Ultima tranzactie cu titlurile Broker s-a perfectat la un pret de 3,43 lei/actiune.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au crescut ieri cu 1,40%, pe fondul unei lichiditati de 4,08 milioane de euro (12,80 milioane de lei), aflandu-se pe locul doi in topul rulajelor de la Bursa. De altfel, SIF-urile au dominat ieri piata, ocupand primele cinci locuri in topul rulajelor, valoarea acestora de 14,31 milioane de euro (44,83 milioane de lei) reprezentand 64,30% din totalul tranzactiilor de la Bursa, de 22,41 milioane de euro (69,72 milioane de lei). Titlurile SIF Oltenia au facut ieri si obiectul unor tranzactii in valoare de 2,51 milioane de euro (7,87 milioane de lei) pe piata deal, la un pret de 4,37 lei/actiune, cu 1,63% mai mare fata de pretul de referinta.

Titlurile Petrom (SNP) au crescut ieri cu 2,83%, pe fondul unui rulaj de circa 516.000 de euro (1,62 mil. lei), aflandu-se printre primele zece rulaje din piata. OMV, cel mai mare grup petrolier din Europa Centrala, care detine si Petrom, cea mai mare companie din Romania, va construi la Bucuresti un centru de date identic cu cel de la Viena. Intentia construirii noului centru de date a fost facuta publica odata cu lansarea proiectului Petrom City, viitorul sediu al Petrom, un proiect de 130 de milioane de euro care va include cinci cladiri care vor reuni toate operatiunile companiei. Ultima tranzactie cu titlurile Petrom s-a perfectat in sedinta de ieri la un pret de 0,545 lei/actiune.

Titlurile Rompetrol Well Services (PTR) au pierdut ieri 5,04%, pe fondul unei lichiditati de 276.000 de euro (863.000 de lei). Compania, reprezentand divizia de servicii a grupului Rompetrol, va acorda actiuni gratuite din profiturile anilor anteriori, fiecare actionar inregistrat in registrul actionarilor la data de 13 iulie urmand sa primeasca o actiune noua pentru fiecare doua titluri vechi detinute. Actionarii companiei au aprobat spre finalul saptamanii trecute majorarea capitalului social cu 50% prin incorporarea rezervelor constituite din profitul anilor 1999 si 2006. Compania va majora capitalul social cu 1,5 mil. euro (4,63 mil. lei), pana la 4,4 mil. euro (13,9 mil. lei).

Actiunile Constructii Feroviare Timisoara (CFES) au sarit ieri cu 24,80%, pe fondul unui rulaj destul de scazut, de circa 60.000 de euro (186.000 de lei). Fondul de investitii Broadhurst a vandut de curand participatia sa la Constructii Feroviare pentru 330.000 de euro (1,06 milioane de lei), reprezentand circa 11% din capitalul companiei. Pachetul a fost achizitionat de Concefa, companie care activeaza in domeniul constructiilor. RASDAQ-C, principalul indice al pietei RASDAQ, s-a apreciat ieri cu 0,72%, pe fondul unor tranzactii de 6,50 milioane de euro (20,21 milioane de lei). Ultima tranzactie cu titlurile Constructii Feroviare s-a perfectat la un pret de 3,12 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO