Burse - Fonduri mutuale

Adrian Tanase, ING: Nu avem in ce sa investim 100 mil. euro pe Bursa

Adrian Tanase, ING: Nu avem in ce sa investim 100 mil. euro pe Bursa

Adrian Tanase, director de investitii ING Investment Management: In Romania, dimensiunea mica a pietei de capital tine in loc dezvoltarea industriei de fonduri cu active totale mai mici de 300 mil. euro. Piata locala de capital a depins prea mult de SIF-uri si pentru a se dezvolta este necesara listarea marilor companii de stat.

17.03.2009, 17:50 97

Adrian Tanase, director de investitii in cadrul societatii de administrare ING Investment Management, spune ca piata romaneasca de capital a depins prea mult de societatile de investitii financiare (SIF-uri), fiind necesara cresterea dimensiunii Bursei prin listarea marilor companii de stat.

ING Investment Management este sucursala locala a diviziei de administrare a investitiilor apartinand grupului olandez ING si administreaza un fond de actiuni, ING Romanian Equity, care a investit anul trecut circa 60 mil. lei (16 mil. euro) pe Bursa de la Bucuresti.
"Benchmark-ul (n.red. - alocarea de referinta) fondului de actiuni este ca 55% din active sa fie investite pe piata de actiuni din Romania, 25% pe piata din Polonia si cate 10% din active in Ungaria si Cehia. Desi am fi vrut sa facem un fond de investitii alocat exclusiv pietei romanesti de capital, dimensiunea mica a pietei face foarte dificila diversificare portofoliului pentru un fond de actiuni cu active de 100 mil. euro", a declarat Tanase.
Anul trecut, fondul de actiuni al ING a fost unul dintre principalii investitori pe Bursa de la Bucuresti, intr-o perioada in care cea mai mare parte a fondurilor de actiuni locale si straine au fost vanzatori pe bursa reducandu-si drastic expunerile. Administratorii si-au asumat insa riscuri mari investind pe o Bursa in cadere, fondul inregistrand o pierdere de 53% in 2008.
"In Polonia, activele fondurilor administrate de ING depasesc 5 miliarde de euro. In Romania insa, dimensiunea mica a pietei de capital tine in loc dezvoltarea industriei de fonduri cu active totale mai mici de 300 mil. euro. Piata locala de capital a depins prea mult de SIF-uri si pentru a se dezvolta este necesara listarea marilor companii de stat", a continuat Tanase.
Titlurile celor cinci SIF-uri sunt omniprezente in portofoliile fondurilor locale de actiuni. Preferate pentru gradul ridicat de lichiditate si stabilitate in anii 2006 si 2007, SIF-urile au fos printre cele mai afectate de criza financiara in 2008, raportand scaderi de peste 80%, tragand in jos si performantele fondurilor de actiuni.
Reprezentantul ING este de parere ca economia romaneasca nu este accesibila investitorilor locali si straini prin intermediul pietei de capital, fapt care face foarte dificila diversificarea unui portofoliu de active prin dispersia activelor pe cat mai multe sectoare de active. El adauga ca presiunea cea mai mare pentru dezvoltarea pietei de capital va veni din partea fondurilor de pensii obligatorii.
"Pe timp de criza, sunt recomandate plasamentele in sectoarele economice defensive, asemeni utilitatilor sau producatorilor de medicamente. Din pacate, actiunile din aceste sectoare sunt foarte putin lichide pe Bursa de la Bucuresti. Anul acesta, fondul de actiuni va miza in continuare pe blue-chipuri", a explicat Adrian Tanase.
Potrivit raportului semestrial de administrare, la sfarsitul anului trecut principalele plasamente ale ING Romanian Equity erau titlurile Bancii Transilvania, Petrom si BRD care reprezentau aproape 30% din activele fondului.
ING mai administreaza si un fond de actiuni, ING Romanian Bond, cu active nete de aproape 70 mil. lei la sfarsitul anului trecut. Cele doua fonduri sunt inregistrate la Luxemburg, fiind distribuite pe piata locala prin intermediul unitatilor bancare ale ING.
"Cea mai mare parte din activele celor doua fonduri provin din investitiile produselor de tip unit- linked ale ING Asigurari de Viata. De curand, fondurile au inceput sa fie distribuite si clientilor de private banking, urmand ca in viitorul apropiat sa inceapa distributia si pentru clientii de retail", a spus Adrian Tanase, director de investitii la ING Investment Management.
Produsele de tip unit-linked combina asigurarile de viata cu investitia intr-un fond mutual. Fondurile ING Romanian Equity si ING Romanian Bond au atras din partea produselor unit-linked ale ING Asigurari de Viata 70 mil. lei, respectiv 40 mil. lei anul trecut.
 
Cine administreaza milioanele ING
Adrian Tanase, 34 de ani, a absolvit in 1998 Facultatea de Cibernetica din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti. De anul trecut, este director de investitii, specializat in piata de actiuni, la ING Investment Management. Anterior, a fost directorul sucursalei din Bucuresti a societatii de brokeraj Carpatica Securities. Si-a inceput cariera profesionala la societatea de administrare a investitiilor KD Investments, din cadrul grupului sloven KD, unde a detinut functia de administrator de portofoliu.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO