Burse - Fonduri mutuale

Adunările generale ale acţionarilor la BVB şi Sibex de vineri precedate de scandaluri

Adunările generale ale acţionarilor la BVB şi Sibex de vineri precedate de scandaluri

Autor: Andrei Chirileasa

28.04.2011, 20:32 103

Vineri, 29 aprilie, au loc adunările generale ale acţionarilor(AGA) la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi la Sibex.

Deşi principalul punct pe ordinea de zi a celor două şedinţe artrebui să fie aprobarea fuziunii de principiu a celor doi operatoride piaţă, care este pe ordinea de zi a adunărilor extraordinare(AGEA), miza s-a mutat în cadrul adunărilor ordinare (AGOA) după cemai mulţi acţionari ai celor două societăţi au solicitat revocareamembrilor Consiliilor de Administraţie şi alegerea unora noi, prinmetoda votului cumulativ.

Cu doar o zi înainte de desfăşurarea AGA, conducerea Sibex ahotărât scoaterea de pe ordinea de zi a propunerii primite dinpartea unui grup de acţionari privind revocarea Consiliului deAdministraţie şi alegerea unuia nou. Iniţial, propunereaacţionarilor a fost introdusă pe ordinea de zi, pe 13 aprilie.

"Din analiza cererii adresate Consiliului de Administraţie decătre acţionarii în discuţie rezultă că această solicitare nuîntruneşte condiţiile legale, mai sus menţionate, fapt confirmat dealtfel şi de CNVM", se arată într-un raportul publicat ieri deSibex.

Reprezentanţii Sibex arată că, potrivit Regulamentului nr.1/2006 al CNVM (art.124 alineatul 2), un acţionar semnificativpoate solicita în cursul unui exerciţiu financiar o singură datăaplicarea votului cumulativ pentru alegerea CA. Pe de altă parte,un acţionar semnificativ trebuie să deţină cel puţin 10% dincapitalul social sau drepturile de vot, conform Legii 297/2004, maiarată conducerea Sibex.

Propunerea privind revocarea CA a fost susţinută de Delta ValoriMobiliare, care deţine puţin sub 5% din acţiuni, şi de treipersoane fizice, care deţin împreună 5,2% din acţiuni. Cei patrudeţin împreună peste 10% din acţiuni.

Conform legii, în prezent niciun investitor nu poate deţine maimult de 5% din acţiunile unui operator de piaţă, astfel că niciunacţionar nu poate deţine singur peste 10% din drepturile devot.

Delta Valori Mobiliare a mai cerut şi în decembrie vot cumulativpentru alegerea CA la Sibex, alături de alţi acţionari.

Şi conducerea BVB a respins o solicitare similară dinpartea acţionarilor

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a primit şi ea solicitări dinpartea mai multor acţionari privind alegerea membrilor Consiliuluide Administraţie prin vot cumulativ. De asemenea, acţionarii ausolicitat completarea AGEA cu un punct privind reducereacapitalului social prin înjumătăţirea valorii nominale de la 10 leila 5 lei şi distribuirea sumei rezultate, de circa 38 mil. lei,către acţionari.

Consiliul de Administraţie al BVB nu a aprobat introducereasolicitărilor pe ordinea de zi, motivând că acestea nu auîndeplinit "cerinţele de fond şi formă" cerute de lege şi destatutul societăţii.

Joi, 28 aprilie, BVB a anunţat convocarea unei Adunări GeneraleExtraordinare a Acţionarilor pentru data de 24 iunie, pentru adiscuta reducerea capitalului social. Propunerea de alegere amembrilor CA prin vot cumulativ nu se regăseşte însă pe ordinea dezi a viitoarei AGA.

Asociaţia Brokerilor: Ambele Consilii de Administraţiefolosesc interpretări vicioase

Deciziile luate de conducerile celor doi operatori de piaţă austârnit nemulţumirea acţionarilor acestora, mulţi dintre ei fiindbrokeri sau firme de brokeraj.

"Asociaţia Brokerilor observă că interpretarea normelor legale,dată de Consiliile de administraţie ale celor două burse - Bursa deValori Bucureşti şi Sibex - face practic imposibilă schimbareaconducerii burselor, astfel că membrii Asociaţiei întâmpinădificultăţi neaşteptate să-şi impună voinţa, în calitatea lor deacţionari ai burselor. Asociaţia Brokerilor semnalează că, înprezent, ambele Consilii de Administraţie ale Burselor folosescinterpretări vicioase, întrucât spiritul normelor legale în niciuncaz nu se află în acord cu prelungirea mandatului conducerii uneiBurse, în pofida voinţei actionarilor", susţine Dan Paul,preşedintele Asociaţiei Brokerilor.

El invocă un paragraf din acelaşi Regulament 1/2006 al CNVM:

"Art. 125. (1) Acţionarii unei societăţi admise latranzacţionare pe o piaţă reglementată pot face, în scris,propuneri adresate administratorilor, pentru aplicarea metodeivotului cumulativ, cu cel puţin zece zile înainte de data adunăriigenerale a acţionarilor având pe ordinea de zi alegerea saurevocarea administratorilor. Aplicarea acestei metode este supusăvotului în cadrul adunării generale doar în cazul în caresolicitarea este facută de acţionari care nu au deţinerisemnificative."

Rezultatul: scandaluri fără sfârşit

Din poziţiile luate de cele două tabere, fiecare dintre eleargumentate cu referiri la pasaje din legea pieţei de capital saudin regulamentele CNVM rezultă că în acest moment legislaţia esteneclară şi interpretabilă, ceea ce este în cele din urmă îndetrimentul acţionarilor, care se văd în imposibilitatea de a-şiexercita drepturile.

Astfel de cazuri, extrem de mediatizate în ultimele luni, aufost la SIF-uri, în legătură cu propuneri primite din parteaacţionarilor care au fost sau nu introduse pe ordinea de zi.

Faptul că şi cele două burse, care ar trebui să fie un modelpentru toţi ceilalţi emitenţi, au ajuns să fie implicate în astfelde scandaluri este un semnal negativ pentru investitorii de pepiaţă.

Dacă legislaţia nu e bună, ar trebui ca toţi cei implicaţi, dela Bursă până la firme de brokeraj şi CNVM să o schimbe. Dacă ebună, atunci să nu mai existe scandaluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO