Burse - Fonduri mutuale

Aerostar Bacau isi extinde afacerile de la avioane la blindate

11.04.2010, 23:02 538

Aerostar Bacau (ARS), companie care produce si ofera mentenantapentru avioane militare si civile, a anuntat vineri un parteneriatcu firma americana Textron Marine & Land Systems, parte agrupului american din industria aeronautica si de aparare Textron,pentru productia de vehicule de securitate blindate sitransportoare blindate destinate modernizarii bazei materiale aFortelor Terestre Romane.

Desi Aerostar este cunoscuta mai ales pentru reparatiile simodernizarea flotei de avioane miliare a Romaniei, in ultimii anicompania s-a dezvoltat si pe segmentele de fabricare acomponentelor pentru industria aviatica, reparatii de avioanecivile si producerea de sisteme defensive terestre. Sistemeledefensive terestre au generat anul trecut 27% din afacerileAerostar, care s-au ridicat la 156,8 mil. lei (37 mil. euro).Principalul client al Aerostar este Ministerul Apararii (MApN),insa comenzile primite de la minister au scazut semnificativ anultrecut, astfel ca pentru prima data in ultimii ani, exporturileAerostar au depasit productia livrata intern, ajungand la 61% dincifra de afaceri.

Prin parteneriatul cu americanii, Aerostar incearca sa-siconsolideze un nou segment de piata, cel al vehiculelor blindateterestre. Potrivit intelegerii, Textron va pune la dispozitieexpertiza si tehnologia, iar Aerostar va asigura productia siasamblarea vehiculelor militare. Textron a avut anul trecut afaceride peste 10,5 mld. dolari, cele mai cunoscute divizii ale grupuluifiind producatorul de avioane Cessna si producatorul de elicopteremilitare Bell Helicopter, care a fost interesat in anii '90 sapreia IAR Brasov.

Principala miza pentru Aerostar ramane insa modernizarea floteide avioane militare, in conditiile in care actuala flota de MIG 21Lancer va fi inlocuita cu avioane F16 la mana a doua achizitionatede la compania americana Lockheed Martin, pentru care reparatiilesi mentenanta ar urma sa fie realizate in Romania.

Aerostar Bacau a fost in ultimii ani una dintre cele maiconstante companii de pe Bursa, reusind sa-si mentina afacerile laun nivel relativ constant si marjele de profit net intre 5 si 10%.Aerostar a fost si una dintre putinele companii listate care adistribuit dividende in fiecare an.

Din profitul anului trecut, de 10,2 mil. lei (2,4 mil. euro),compania a propus actionarilor distribuirea de dividende in valoarede 7,96 mil. lei (1,94 mil. euro). Aerostar este controlata defirma Iarom SA din Bucuresti, care detine 71% din actiuni si vaincasa dividende in valoare de aproape 1,38 mil. euro. Iarom estedetinuta de trei persoane fizice, Gabriel Filip (directorul generalal Aerostar), Doru Damaschin (directorul financiar) si MihailToncea, fiecare cu cate 33% din actiuni. Fiecare dintre cei treidetine indirect actiuni Aerostar care valoreaza in prezent pe Bursa7,9 mil. euro. SIF Moldova mai detine 11% din Aerostar.

Actiunile Aerostar au crescut cu aproape 100% pe Bursa de lainceputul anului, pe fondul anuntarii rezultatelor financiare si apropunerii de dividend, dar si a speculatiilor privind participareacompaniei la modernizarea avioanelor F16 cumparate de statul roman.Capitalizarea companiei a ajuns in prezent la 33,5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO