Burse - Fonduri mutuale

Aerostar spune ca e gata sa repare si avioanele de lupta F16 cumparate de la americani pentru 1 mld. euro

Aerostar spune ca e gata sa repare si avioanele de lupta F16 cumparate de la americani pentru 1 mld. euro
31.03.2010, 23:15 278

Conducerea Aerostar Bacau (ARS), furnizorul tranditional deservicii de mentenanta si reparatii pentru flota de avioanemilitare de lupta a Romaniei, spune ca firma este pregatita pentrua trece la repararea de avioane F-16.
Recent, CSAT a avizat achizitia de catre armata romana a 24 deavioane de vanatoare multirol la mana a doua, model F16 (produs decompania americana Lockheed Martin) pentru suma de 1,3 mld. dolari(aproape un mld. euro). Acestei achizitii i se adauga un viitorcontract de cumparare a altor 24 de avioane noi de acelasi tip acaror valoare ar putea depasi un miliard de euro.
In prezent, Aerostar furnizeaza mentenanta pentru batranele avioanede lupta romane MIG 21 Lancer, care insa vor iesi definitiv din uzpana in anul 2012.
"Noi vizam mentinerea statutului de furnizor pentru servicii dementenanta si logistica pentru noua flota de avioane multirol aRomaniei si credem ca suntem indreptatiti in demersul nostru atatprin capabilitatile in domeniu si cu atat mai mult cu catasigurarea mentenantei in tara de catre o societate localareprezinta o prioritate de securitate nationala", a declaratGrigore Filip, presedintele si directorul general al AerostarBacau.
Potrivit lui, compania din Bacau este pregatita din punct de vederetehnic pentru a oferi servicii de mentenanta pentru avioanele delupta de tip F16 cu care urmeaza sa fie dotata armata aerianaromana si furnizeaza servicii de mentenanta si pentru flotele deaeronave ale altor state.
De altfel, afacerile Aerostar s-au mentinut la un nivel constantanul trecut in special ca urmare a indreptarii spre comenziexterne, exporturile companiei urcand de la o pondere de 43,4% in2008 la 61%.
Ministerul Apararii nu a dorit sa identifice pontentialele companiicare s-ar putea ocupa de mentenanta avioanelor de lupta F16,precizand ca acordarea contractelor pentru astfel de lucrari se vaface prin licitatie.
Cu afaceri de 156,8 mil. lei (37,1 mil. euro) anul trecut, AerostarBacau este cel mai mare jucator de pe piata aeronautica romaneasca,a carei valoare se invarte in jurul cifrei de 100 mil. euro.
Printre companiile importante din domeniu se mai numara RomaeroBucuresti (RORX) si IAR Brasov (IARV), afacerile estimate de celedoua companii pentru acest an apropiindu-se impreuna de nivelulcelor ale Aerostar. "Mentenanta avioanelor F-16, ca de altfel si atuturor avioanelor de lupta vestice (cum ar fi Eurofighter, Rafale,Saab Gripen), este conceputa a se realiza diferit fata dementenanta avioanelor estice din familia carora face parte MiG-21.Preocuparea noastra in ultimii ani a fost sa ridicam capabilitatiletehnice, tehnologice si logistice existente la Aerostar pentru aputea sa preluam lucrarile de mentenanta la noua flota de avioanemultirol pe care o va avea in viitor Romania", spune Grigore Filip.Actiunile Aerostar Bacau au inregistrat anul acesta a doua cresterede pe Bursa, cu o apreciere de 76% in decurs de trei luni. Lapretul de pe parcursul sedintei de ieri, de 1,05 lei/titlu,capitalizarea companiei este de circa 30 mil. euro.
Unul dintre factorii care au alimentat cresterea actiunilor ARS afost anuntul companiei privind distribuirea intregului profit deanul trecut sub forma de dividende, oferind totodata cel mai marerandament al dividendului dintre companiile de pe Bursa, de7%.
Aerostar Bacau este controlata de firma Iarom Bucuresti care detinepeste 71% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO